Nemocnice v anglickom Lincolnshire po napadnutí vírusom museli odložiť operácie

Počítačové vírusy nie sú len záležitosťou internetbankingu alebo emailových účtov. Nevyberajú si ani v tom, či napadnú osobný počítač alebo počítač využívaný v nemocniciach. Dôsledky môžu byť skutočne smrtiace.

O zraniteľnosti svojich počítačových sietí sa nedávno presvedčili nemocnice v anglickom grófstve Lincolnshire. V posledných dňoch ich ohrozoval počítačový vírus, pre ktorý museli byť odložené stovky plánovaných operácií či iných lekárskych úkonov.

Postihnuté boli nemocnice v mestách Scunthorpe a Grimsby. Administrátori v nich museli úplne odpojiť počítačové siete a následne vírus odstrániť. Na webovej stránke NHS sa objavil odkaz, že „všetky naplánované operácie, dohodnuté stretnutia a diagnostické procedúry“ sa odkladajú. Niektorí pacienti, vrátane tehotných žien boli prevezení do okolitých nemocníc.

Väčšina systémov už pracuje normálne. Prevádzkovateľ nemocníc však zatiaľ neposkytol informácie o druhu škodlivého programu, ktorému sa podarilo dostať do siete.

Útoky na nemocnice v poslednom čase pribúdajú. Úrady v USA a Kanade v tomto roku dokonca vydali vyhlásenie, v ktorom varovali nemocnice a ďalšie inštitúcie pred útokmi. Obzvlášť upozornili na útoky pomocou ransomvéru (typ vydieračského útoku, pri ktorom páchateľ zašifruje dáta obete a sprístupní ich až po zaplatení výkupného. Ak obeť odmietne platiť, môže sa stať, že jej dáta budú zašifrované navždy).

Vo februári tohto roku sa stal podobný prípad v Hollywoodskej nemocnici. Nemocnica zaplatila útočníkovi za odomknutie lekárskych záznamov vyše 17-tisíc dolárov.

(FB)