NSA hackla izraelské drony

Podľa uniknutých informácií a fotografií sa americká NSA a britská GCHQ (Britské vládne komunikačné ústredie) nabúrali do systémov izraelských dronov a bojových stíhačiek, vďaka čomu monitorovali ich činnosť a letové dráhy.

Nové materiály, ktoré na verejnosť prenikli vďaka Edwardovi Snowdenovi, potvrdzujú, že tajná spolupráca USA a Veľkej Británie s kódovým označením Anarchist slúžila na zachytávanie signálov najmä z izraelských zariadení a ich následnú dekrypciu. Využili na to záchytné systémy umiestnené na britskej vojenskej základni v pohorí Troodos na Cypre, ktorá je blízko Izraela a Sýrie. Získali tak prístup k videám prenášaným kamerovými systémami dronov a k živým prenosom z letov.

Tajné služby monitorovali drony, ktoré útočili na Palestínu v roku 2008, ofenzívnu činnosť proti Palestíne či špionážnu činnosť v Sýrii. Napriek tomu, že Izrael je spojencom USA, sledovanie prebiehalo i pre podozrenie z prípravy útoku na Irán. To iba potvrdzuje obavy Spojených štátov z potenciálnej destabilizácie regiónu, ktorú by mohol mať na svedomí práve Izrael.

Na verejnosti sa objavilo niekoľko fotografií zo záznamov, ktoré vznikli v rokoch 2009 a 2010. Napriek tomu, že ich kvalita nie je najlepšia, je zreteľné, že drony majú pod krídlami pripevnené niečo, čo pripomína rakety. Tým by sa potvrdili domnienky, podľa ktorých Izrael vlastní útočné drony schopné niesť takéto zbrane napriek tomu, že to verejne odmieta.

Drony komunikujú s operátorom pomocou satelitnej komunikácie, ktorá je náchylná na zachytenie aj bez využitia vojenských zariadení. Podľa portálu Wired.com sa to dá dosiahnuť i s omnoho jednoduchším a lacnejším vybavením. Izrael je najväčším exportérom dronov na svete a takéto bezpečnostné chyby môžu jeho pozíciu na trhu poškodiť.

(MK)