Druhý deň pred Kongresom bol pre Zuckerberga tvrdší

Zakladateľ Facebooku druhý deň za sebou vysvetľoval v americkom Kongrese okolnosti kauzy uniknutých dát, ktoré agentúra Cambridge Analytica využila na podporu Trumpovej prezidentskej kampane.

Mark Zuckerberg už musel okolnosti úniku osobných dát užívateľov Facebooku a ich zneužitie v politických kampaniach vysvetľovať pred výborom britského parlamentu pre digitálne technológie, kultúru, média a šport.

S obhajobou predstúpil aj pred americký Kongres. O prvom dni vypočúvania sme písali tu.

Zuckerberg začal svoje vystúpenie v Snemovni reprezentantov podobným stanoviskom ako deň pred tým v Senáte.  Druhý deň vypočúvania sa však od prvého líšil. Zuckerberg dostával tvrdšie otázky a musel sa vyrovnať aj s prejavmi nespokojnosti členov Snemovne reprezentantov.

Hlavnou témou bola ochrana a narábanie s osobnými dátami užívateľov. Kongresmanov zaujímala aj potencionálna regulácia sociálnych sietí, zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb či potláčanie obsahu konzervatívcov.

Zuckerberg sa vyjadril, že určitá forma regulácie bude zrejme nevyhnutná. Podľa jeho názoru to však môže skôr poškodiť menšie firmy a startupy.

Demokratický kongresman Frank Pallone položil Zuckerbergovi otázku, či by Facebook súhlasil so zmenou svojich štandardných nastavení, tak aby došlo k minimalizácii zberu a využívania užívateľských dát. Zuckerberg odpovedal, že to je „komplexný problém, ktorý si zaslúži viac ako len odpoveď na jedno slovo“. Pallone s touto odpoveďou spokojný nebol.

Na otázku o vzniku agentúry na ochranu digitálneho užívateľa odvetil Zuckerberg, že tento nápad si „zaslúži veľa zvažovania, pretože by veľmi záležalo na detailoch“.

Zuckerberg uznal, že Facebook sa pri nastaveniach osobnej kontroly môže inšpirovať novým európskym zákonom o ochrane dát, ktorý schválila Európska únia s účinnosťou od 25. mája 2018.

Európski experti však tvrdia, že súčasné praktiky Facebooku nevyhovujú požiadavkám tohto zákona. Podľa nich by Facebook musel pozmeniť sériu reklamných a osobných nastavení tak, aby si vyžadovali osobný súhlas užívateľa na ich aktiváciu.

Zuckerberg počas vypočúvania odmietol tvrdenie, že užívatelia nemajú v súčasnej podobe Facebooku dostatočnú kontrolu nad svojimi osobnými dátami.

Kongresmani Zuckerbergovi vyčítali, že užívateľov neinformoval o získavaní dát zo strany Cambridge Analytica na politické účely, aj keď o ňom vedel.

Pallone poznamenal, že práve týmto spôsobom môže Facebook využívať Rusko ako zbraň proti demokracii. Zuckerberg povedal, že aj jeho osobné dáta boli zneužité. Dodal však, že jeho spoločnosť neukladá žiadne dáta v Rusku, aby obmedzila prístup Kremľu k nim.

Republikánskych kongresmanov Joea Bartona, Steva Scalisa či Billyho Longa zaujímalo, či Facebook neuprednostňuje liberálne médiá pred konzervatívnymi. Zuckerberg to odmietol.

Súhlasil však s Bartonom v tom, že Facebook by mala byť „neutrálna verejná platforma“ a povedal, že „súhlasí, aby sme dávali ľuďom možnosť vyjadriť sa“.

Kongresmani Zuckerberga konfrontovali aj s otázkami, či je podľa neho Facebook monopol vo svojom odvetví. A aká spoločnosť Facebook vôbec je.

Zuckerberg tvrdil, že sa ako monopol necíti. Facebook označil ako technologickú spoločnosť. „Primárna vec, ktorú robíme, je, že máme vývojárov, ktorí píšu kódy a vytvárajú služby pre ďalších ľudí,“ vyhlásil.

Škandál sa už podpisuje na dôveryhodnosti Facebooku. Agentúra Reuters robila v období od 21. do 22. marca na vzorke 2237 amerických respondentov výskum o dôveryhodnosti online platforiem v oblasti ochrany dát.

Z odpovedí vyplynulo, že zo šiestich najpopulárnejších platforiem (Facebook, Yahoo!, Apple, Microsoft, Google, Amazon) najmenej ľudí dôveruje práve Facebooku, ktorému neverí 51 percent užívateľov. Naopak, 41 percent užívateľov mu dôveruje, že chráni ich osobné dáta.

O znížení dôveryhodnosti Facebooku svedčí aj hoax, ktorý nabáda ľudí, aby do komentárov napísali skratku BFF. Ak táto skratka zozelenie, tak účet daného užívateľa má byť bezpečný.

Podľa iniciatívy snopes.com, ktorá vyvracia hoaxy a dezinformácie, o žiadne overenie bezpečnosti nejde.

Česká stránka hoax.cz tvrdí, že tento hoax je užitočný aspoň na to, že prinúti niektorých užívateľov so slabým heslom nahradiť ho silnejším.

Zdroj: Antipropaganda.sk