Facebook dočasne zakázal 200 aplikácií pre podozrenie zo zneužitia dát

Zoznam zablokovaných aplikácií zatiaľ nie je známy, vyšetrovanie pokračuje ďalej.

Facebook oznámil, že dočasne pozastavuje aktivity približne 200 aplikácií na sociálnej sieti. Dôvodom je podozrenie, že sa podieľali na zneužívaní osobných dát užívateľov Facebooku v škandále Cambridge Analytica. K rozhodnutiu viedli nové zistenia vo vyšetrovaní, ktoré Mark Zuckerberg avizoval ešte 21. marca. Zakladateľ firmy sa vtedy zaviazal prešetriť všetky aplikácie s prístupom k veľkému množstvu informácií spred roku 2014.

Zablokovanie aplikácií je podľa Facebooku iba dočasné. Cieľom vyšetrovania je preukázať účasť na zneužívaní osobných údajov. Ak sa potvrdí, že zablokované aplikácie naozaj slúžili na tento účel, budú na sociálnej sieti zakázané natrvalo. Facebook by v takom prípade svojich užívateľov informoval o možnom zneužití ich osobných dát.

Vzhľadom na veľkú databázu aplikácií na Facebooku sa dá očakávať, že vyšetrovanie potrvá dlho. Dnes nie je známe ani to, či sociálna sieť zverejní zoznam zakázaných aplikácií.

Ime Archibong, viceprezident firmy pre produktové partnerstvá, vo vyhlásení spoločnosti opísal postup vyšetrovania rozdeleného na dve fázy. V prvej sú identifikované všetky aplikácie s prístupom k danému druhu dát na sociálnej sieti, druhá fáza bude spočívať v detailnejšom vyšetrovaní v podobe rozhovorov, žiadostí o detailné informácie alebo auditov priamo u vývojárov skúmaných aplikácií.

Škandál zo zneužívaním osobných údajov na Facebooku prepukol v marci 2018, keď whistleblower a bývalý zamestnanec spoločnosti Cambridge Analytica Christopher Wylie poskytol médiám informácie o zbieraní dát touto spoločnosťou a ich následnom využívaní vo volebnej kampani súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spoločnosť medzičasom vyhlásila insolvenciu a informovala o ukončení svojej činnosti.

(RB)