Fit aplikácia odhalila tajné vojenské základne

Detaily o vojenských základniach v konfliktných zónach odhalila nevinná aplikácia pre športovcov.

Spoločnosť Strava zverejnila heatmapu zachytávajúcu aktivity užívateľov ešte v roku 2017. No až nedávno sa na nej po detailnejšom skúmaní našli tajné vojenské základne, ktorých poloha nebola zachytená ani na Google Maps, ani na mapách spoločnosti Apple. Ako jeden z prvých o tom na svojom Twitteri napísal austrálsky študent Nathan Ruser.

Strava pomocou GPS zaznamenáva polohu a výkony športovcov, ktorí sa môžu porovnávať s inými užívateľmi. Stačí byť pripojený na internet. Pri skúmaní záznamov z roku 2017 sa však v krajinách postihnutých vojnou objavili veľmi koncentrované oblasti športových aktivít. Výsledkom bolo odhalenie detailov o podobe amerických základní v Afganistane alebo v Sýrii, ruskej základne v Sýrii, francúzskych základní v Nigérií alebo britskej základne na Falklandských ostrovoch.

Toto odhalenie môže predstavovať významné ohrozenie personálu základní a samotných misií v konfliktných krajinách. Mapa obsahuje detailné zobrazenie aktivít v priestoroch základní, ale aj trasy vojenských hliadok. Nepriateľ by tieto informácie potenciálne mohol využiť ako “open-source” spravodajský zdroj na plánovanie prepadov a útokov.

Vojenská koalícia bojujúca proti takzvanému Islamskému štátu pod vedením USA už oznámila, že prehodnotí pravidlá upravujúce používanie bezdrôtových zariadení na vojenských základniach. Zaujímavé je, že americká a britská armáda v minulosti v rámci boja proti nadváhe a v snahe o zlepšenie fyzickej kondície rozdávali svojim vojakom Fitbit náramky, ktoré sú jedným zo zdrojov informácií pre Stravu.

Podľa firmy jej heatmapa obsahuje dáta z 27 miliárd kilometrov nazbieraných počas vyše miliardy aktivít. Údaje o nich posielajú okrem zariadení FitBit aj smartfóny s inštalovanou aplikáciou. Mapa obsahuje dáta získané v rokoch 2015 až 2017.

(RB)