Nemecké protilietadlové rakety systému Patriot ovládli hackeri

Nemecký raketový systém vzdušnej obrany Patriot rozmiestnený na tureckých hraniciach so Sýriou sa podľa všetkého stal terčom hackerského útoku, pričom systém obdržal príkazy od neznámeho užívateľa. O  aký typ a charakter príkazov išlo zatiaľ nie je známe. Nemecké ministerstvo obrany informáciu nepotvrdilo.

Ku kybernetickému útoku na systém Patriot pozdĺž tureckej hranice so Sýriou malo dôjsť minulý víkend. Podľa správy nemeckého denníka Behorden mal Patriot nemeckej jednotky vzdušnej obrany obdržať príkazy, ktoré vydal zatiaľ neznámy užívateľ. Systém Patriot, ktorý je v Turecku rozmiestnený v rámci dohôd NATO od roku 2012, tvoria dva vyhľadávacie a zameriavacie radary a šesť mobilných odpaľovacích zariadení.

Hovorca nemeckého ministerstva obrany informáciu vyvrátil s tým, že neexistujú žiadne relevantné dôkazy. Podľa odborníkov sa však útok mohol odohrať. Existujú dva typy scenárov. Podľa prvého sa podarilo nabúrať do snímača, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi senzormi a posádkou. Druhou možnosťou pre kyberútoky na takéto zbraňové systémy sú počítačové čipy, ktoré systém Patriot ovládajú.

Podľa britského počítačového odborníka Roberta J. Schifreena útok na takto zabezpečené zbraňové systémy ako Patriot nemohla vykonať nejaká amatérska hackerská skupina. Tieto systémy totiž nie sú prepojené s bežným internetovým rozhraním. Prístup k nim vyžaduje špeciálne kódy. Napríklad len na vypustenie jednej rakety sú potrebné dva alebo tri kódy, z  ktorých každý pozná iná osoba.

Bývalý agent MI5 Annie Machon ďalej dodáva, že vojenský softvér Spojených štátov je dobre chránený a uzavretý. Aj firmy, ktoré ho vytvárajú, pravidelne monitoruje NSA. Vylúčená preto nie je ani možnosť, že za útokom stoja spravodajské služby iných štátov, ktoré mohli získať prístupové kódy k Patriotom.

Nemecko minulý mesiac oznámilo, že plánuje Patrioty vymeniť za modernejšie systémy MEADS (Medium Extended Air Defense System). Odhadovaná cena sa pohybuje okolo štyroch milliárd eur.

(RR)