Surfovať zadarmo? Stačí si „len“ hacknúť satelit

Na kybernetickej konferencii Black Hat predviedli španielski IT špecialisti pomerne jednoduchý spôsob, ako hacknúť signál zo satelitu, a napríklad zadarmo pozerať televíziu alebo surfovať po internete. Otázkou je, k akým ďalším citilivým údajom prenášaných zo satelitov sa môžu nepovolané osoby dostať. 

Počas konferencie Black Hat v americkom Arlingtone, ktorá spája všetkých nadšencov pre oblasť kybernetickej bezpečnosti od odborníkov a špecialistov z IT firiem až po samotných hackerov, predstavil španielsky kybernetický odborník Leonardo Nve zo spoločnosti S21Sec pomerne jednoduchý spôsob, ako sa pripojiť a zneužiť signál prenášaný zo satelitov.

Hacknúť signál zo satelitu nie je v hackerskej komunite až takou novinkou. Leonardov počin sa však vyznačuje až extrémnou jednoduchosťou a pomerne širokou škálou možností, čo s takto hacknutým signálom robiť – od možnosti zadarmo surfovať po internete, cez získanie prístupu k súkromným kontám užívateľov, až po blokovanie internetového signálu, či vysielanie falošného signálu a hackermi upravených webových stránok. Ako hovorí sám Nve, tým, že je „táto metóda strašne jednoduchá, môže ju použiť v  podstate ktokoľvek – od čínskych hackerov až po phisherov. Je to ako veľká wi-fi sieť, ku ktorej môže získať prístup každý“.

Nve sa zo Španielska podarilo hacknúť satelity prelietajúce nad Európou, Afrikou a Južnou Amerikou, ale predpokladá, že by sa mu podarilo nabúrať aj do satelitov nad Severnou Amerikou či kdekoľvek inde. Problémom je, že signál zo satelitu nie je zabezpečený. Absencia zvýšenej bezpečnosti zabezpečenia alebo kódovania signálu vyplýva najmä z logistických a právnych dôvodov. Ten istý signál sa totiž šíri do niekoľkých krajín a každá krajina má svoje zákony na enkrypciu týchto signálov.

Nve nie je prvý, kto poukázal na nízku mieru zabezpečenia signálov prenášaných zo satelitov, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné a nenabúrateľné. V roku 2002 britský IT nadšenec John Walker pre BBC uviedol, že sa mu podarilo zachytiť dekódované satelitné signály o  pozorovacích letoch NATO na Balkáne.

(RR)