Pacienti s kardiostimulátorom majú problém, časť z nich sa dá hacknúť

Hacking už dávno nie je len záležitosťou počítačov. V poslednom čase objavujú útoky na takzvané inteligentné domácnosti (Internet of Things), strategické štruktúry štátov či najnovšie aj oblasť zdravotnej starostlivosti.

Až 500-tisíc amerických pacientov s kardiostimulátorom je hypoteticky ohrozených na živote pre nedostatočnú ochrane pred hackerským útokom. Podľa Amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) by hackeri mohli zmeniť nastavenie kardiostimulárora, čo by mohlo viesť k fatálnym následkom. Úrad preto pacientov vyzval, aby si nechali vo svojom kardiostimulátore aktualizovať softvér.

Aktualizácia softvéru by v tomto prípade neznamenala operáciu, ale “len” návštevu lekára. V súčasnosti sa totiž kardiostimulátory nastavujú bezdrôtovou technológiou. Tá poskytuje lekárom možnosť nastavovať stimulátor bez akejkoľvek fyzickej interakcie s pacientom, ale zároveň umožňuje hackerom, aby mohli zmeniť nastavenie kardiostimulátora v prípade, že by sa naň dokázali napojiť.

Chyba sa podľa FDA týka šiestich typov stimulátorov od výrobcu Abbot, ktoré sú určené pre pacientov s pomalými či nepravidelnými údermi srdca. Rizikoví sú aj pacienti, ktorí sa zotavujú zo srdcového zlyhania.

Výrobca pre britskú BBC uviedol, že počet takýchto stimulátorov može byť až 745-tisíc, z toho 465-tisíc v Spojených štátoch a 280-tisíc po celom svete.  

Podľa BBC im teoreticky hrozí, že zariadenie nebude fungovať správne alebo sa vybije batéria. Firma Abbott však ubezpečuje, že zatiaľ nie je známy jediný prípad, keď by sa niečo podobné s jej zariadením stalo. Navyše útok by musel byť “pomerne zložitý” a útočník by musel oplývať “vysokou zručnosťou” na to, aby niečo podobné vôbec dokázal.

Podľa serveru Vice je však možnosť takéhoto útoku omnoho vážnejšia než akýkoľvek útok s cieľom odcudziť dáta, keďže hrozí priame ohrozenie ľudských životov.

(FB)