Po Ukrajine zaútočili hackeri aj na izraelskú energetiku

Izraelský minister energetiky Yuval Steinitz informoval o masívnych kyberútokoch. Došlo k nim počas rekordnej spotreby elektriny.

Začiatkom tohto týždňa Izrael odhalil kybernetické útoky na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ministerstvu energetiky sa podarilo identifikovať vírus a pripraviť program na jeho zastavenie. Pre útoky však úrad musel odstaviť množstvo počítačov. Napriek snahe ostali systémy dlho nefunkčné. K útoku došlo v období zvýšenej spotreby elektriny, ktorá kvôli mrazom dosiahla rekordnú úroveň. K obmedzeniu dodávok našťastie nedošlo.

Národný kybernetický úrad varoval už v polovici júla, že krajina sa môže stať terčom hackerských útokov. Všetky inštitúcie vyzval, aby sledovali akékoľvek zmeny v počítačových systémoch.

Izrael sa za uplynulé dva roky stal terčom niekoľkých útokov. Jedným z cieľov sa stali aj izraelské telekomunikácie.

Po predchádzajúcich skúsenostiach sa Izraelčania zamerali na rozvoj ofenzívnych aj defenzívnych kybernetických kapacít a krajina sa stala centrom kyberbezpečnostného výskumu a rozvoja. Vznikli laboratóriá na vývoj lepších a efektívnejších obranných stratégií pred hackermi. Všetky aktivity, ktoré súvisia s kyberbezpečnosťou bude zastrešovať nový oddiel, ktorého založenie oznámili minulý mesiac.

Útok na izraelský úrad je druhým incidentom podobného druhu za veľmi krátky čas. Od decembra minulého roku zažíva podobné útoky Ukrajina, kde bol počítačový systém elektrárne napadnutý trójskym koňom, ktorý spôsobil výpadok elektrickej energie v celom jednom regióne.

Takéto útoky poukazujú na dôležitosť štátnych orgánov, ktoré zabezpečujú bezpečnosť pred hackermi. Získaním kontroly nad elektrárňami môžu útočníci paralyzovať dodávky energie, ktorá je dnes kľúčovou komoditou.

(EN)