Pobaltie varuje pred činnosťou botov na twitteri

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkievičš v Londýne varoval pred pokračujúcimi snahami Ruska oslabiť a narušiť jednotu Európy.

Reagoval tým na správu Centra excelentnosti pre strategickú komunikáciu v Rige, ktorá upozorňuje na vzostup používania automatizovaných účtov (botov) na sociálnych sieťach (Twitter) v pobaltských krajinách. Ide o účty, ktoré používajú hlavne ruštinu a šíria proruský naratív. Ich príspevky sa zameriavajú hlavne na NATO a jeho činnosť vo východnej Európe. Report sledoval situáciu v Lotyšsku, Litve, Estónsku a Poľsku.

Správa preskúmala viac ako 32-tisíc tvítov vytvorených medzi 1. marcom a 30 augustom, ktoré súviseli s prítomnosťou NATO v skúmaných krajinách. Zistila že 70 percent účtov píšucich po rusky sú boty, ktoré šíria viac než 80 percent správ o NATO v ruštine. Ruskojazyčný obsah kulminoval v máji a začiatkom júna, keď sa uskutočnili najväčšie vojenské cvičenia. Obsah v angličtine pár mesiacov predtým (v marci a apríli), keď jednotky západných štátov  dorazili do Pobaltia.

Identifikácia automatizovaných účtov zahŕňala viacero krokov. Základom bola práca univerzity v Indiane, ktorá vyvinula softvér Botometer, ktorý odhaduje, či je účet automatizovaný, alebo nie.
Nadstavbou boli softvér postavený na strojovom učení a činnosť programátorov, ktorí neustále zlepšovali rozpoznávacie algoritmy.

Najviac zasiahnutou krajinou je Estónsko, o ktorom sa tvíty zmieňujú 4200-krát a 87 percent zmienok pochádza od automatizovaných účtov. Na druhom mieste je práve Lotyšsko, tretia je Litva a na poslednom mieste s 1800 zmienkami Poľsko. Ruskojazyčné boty sa venujú hlavne správam o vojenských cvičeniach, rozmiestneniu vojsk a incidentom, do ktorých sú vojaci zapletení. V anglickom jazyku prevažovali tvíty o americkej zahraničnej politike a zmienky prezidenta Trumpa o NATO. Botmi vytváraný obsah sa skladá z kombinácie správ (aj z overených zdrojov), spamu a propagandistického (politicky motivovaného) materiálu.

Zaujímavým zistením je, že ruskojazyčný priestor je oproti anglojazyčnému botmi oveľa výraznejšie ovládnutý. Autori to prisudzujú horšej kontrole zo strany Twitteru, ktorému pravdepodobne chýbajú rusky hovoriaci zamestnanci. Všimli si, že kým anglicky hovoriace automatizované účty sú relatívne rýchlo odstránené, rusky hovoriace existujú celé roky a stále pokračujú vo svojej činnosti.

Ako upozorňujú samotní autori, podobne rozsiahla činnosť vedie k možnému skresleniu prevládajúceho naratívu na sociálnych sieťach, čo môže ovplyvniť nálady verejnosti.

(JF)