Čína využíva na sledovanie obyvateľov umelú inteligenciu

Čína využíva na sledovanie obyvateľov umelú inteligenciu

Komunistický režim využíva perspektívne technológie a snaží sa zabezpečiť si vedúce postavenie v ich výskume a využívaní.

V posledných rokoch sa v Číne stalo bežnou praxou, že polícia vyzve podozrivých ľudí na kontrolu ich smartfónov. Pri týchto prehliadkach využívajú skenery podobné laptopom, pomocou ktorých dokáže polícia prelomiť ochranu smartfónov v priebehu niekoľkých sekúnd či minút. V dátach na telefóne (ako napr. telefónny zoznam, e-maily, posty na sociálnych sieťach alebo fotky) následne hľadá potenciálne nelegálne a zakázané informácie.

Policajti na to využívajú jednu z mnohých technológií, ktoré sa stali súčasťou mašinérie  sledovania a špionáže vlastných občanov komunistickým režimom. Čína v roku 2018 masívne zvýšila výdavky na zabezpečenie vnútorného poriadku, ktoré prevyšujú dokonca aj výdavky na národnú obranu.

Vedenie krajiny sa snaží väčšinu z týchto peňazí nasmerovať do problémových regiónov, za aké považuje napríklad provinciu Sin-ťiang. Podľa agentúry Reuters sa však technológie na kontrolu smartfónov začínajú vo väčšej miere zavádzať aj vo veľkých mestách ako Peking alebo Šanghaj. Dôkazom je viac verejného obstarávania v tejto oblasti.

V súčasnosti sa v Číne na zabezpečovanie poriadku a sledovanie obyvateľstva dostáva do popredia umelá inteligencia. Čína považuje túto technológiu za jednu z kľúčových pre zabezpečenie si významného postavenia vo využívaní najmodernejších technológií a rozhodla sa ju primerane podporovať a využívať. Dokazuje to plán Štátnej rady Číny pretvoriť do roku 2030 krajinu na svetové inovačné centrum umelej inteligencie s hodnotou vyše 147 miliárd dolárov.

Orientácia čínskej vlády na umelú inteligenciu jednoznačne prispela k úspechu start-upu SenseTime, ktorý sa stal najhodnotnejšou firmou na svete zameranou na túto oblasť. Významnou mierou však k tomu dopomohli obrovské investície rôznych sponzorov, či už 600 miliónov dolárov od čínskeho internetového giganta Alibaba, alebo od partnerov ako sú Qualcomm, Temasek Holdings (investičná spoločnosť so sídlom v Singapure) alebo Wanda Group (čínsky konglomerát zameraný okrem iného na nehnuteľnosti). Čína teda výskum umelej inteligencie podporuje zo štátnych a súkromných prostriedkov.

SenseTime má vo svojom portfóliu niekoľko produktov a služieb. Poskytuje softvér súkromným firmám, predajcom pomáha získavať dáta a analýzy o ich zákazníkoch alebo poskytuje program so špeciálnou technológiou pre políciu, ktorá je založená na rozpoznávaní tvárí, evidenčných značiek áut alebo monitorovaní davov na záberoch z bezpečnostných kamier (v Číne sa dnes nachádza približne 176 miliónov kamier) pomocou umelej inteligencie a poskytuje široké možnosti pre štátny spravodajský aparát. Podľa slov šéfa SenseTime Sü Liho približne 30 percent klientov firmy tvoria spoločnosti spojené s vládnucim režimom, nezávislí analytici však odhadujú, že toto číslo môže byť v skutočnosti ešte vyššie.

SenseTime sa v súčasnosti sústreďuje na vývoj služby Viper, ktorá bude slúžiť na analýzu obrovského množstva záberov z bezpečnostných kamier rozmiestnených po celej krajine s cieľom sledovať a nájsť podozrivých z trestnej činnosti. V spojení s technológiou na rozpoznávanie tvárí môže tento systém vytvoriť veľmi efektívny a účinný aparát sledovania civilného obyvateľstva.

Aby bola analýza získaných záberov ešte efektívnejšia, SenseTime chce postaviť päť nových superpočítačov, ktoré sa budú venovať analýze týchto dát. Dopyt zo strany čínskych bezpečnostných služieb po týchto službách je vysoký. Spolupráca medzi spoločnosťou a štátom je navyše žiadaná oboma stranami, Čína chce rozvíjať svoje sledovacie možnosti prostredníctvom podpory perspektívnych firiem a technológií a SenseTime by rád pre svoj výskum využil obrovské množstvo dát, ktoré má čínska vláda k dispozícii.

(RB)