Estónske dáta do zahraničia v strachu pred Ruskom

V reakcii na obavy z ruskej okupácie plánuje Estónsko zriadiť „dátové ambasády“ v zahraničí, ktoré by umožnili zálohovať vládne databázy a riadiť vládu prostredníctvom cloudových serverov.

„Je jasné, že môžete mať problémy so svojimi susedmi. Náš najväčší sused je Rusko. A to sa dnes správa veľmi agresívne“, hovorí generálny riaditeľ Estónskeho úradu informačných systémov. „V prípade okupácie krajiny je jedným z hlavných cieľov potlačiť jej existujúce inštitúcie“, dodáva.

Iniciatíva by tak umožnila, aby v prípade okupácie mohol štát riadiť vládne záležitosti aj naďalej. Zároveň by ochránila citlivé vládne dáta pred nesprávnymi adresátmi. Dáta o estónskych obyvateľoch by boli rozdelené do viacerých databáz a rozoslané do spojeneckých krajín. Prvou krajinou by mohla byť Veľká Británia, s ktorou už Estónsko rokuje.

Rozhodnutie Tallinu prichádza vyostrení konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Zlé skúsenosti má však Estónsko s Ruskom už aj z minulosti. Keď v roku 2007 estónska administratíva rozhodla o premiestnení sochy Bronzového vojaka (pamätníka sovietskych vojsk z 2. Svetovej vojny) a vojnových hrobov na vojenský cintorín, stala sa terčom kybernetických útokov na webové stránky parlamentu, ministerstiev, bánk, novín a ďalších. Útoky smerovali z Ruska, čo vyvolalo napätie medzi Tallinom a Moskvou, ktorá podporu útokov popierala. Na oplátku obvinila Estónsko z prijímania legislatívnych návrhov, ktoré škodia a diskriminujú ruské etnikum žijúce v krajine.

Estónsko si udržuje status lídra v oblasti kyberbezpečnosti. Pred niekoľkými dňami estónska vláda predstavila plán udeľovania „digitálneho občianstva“ – koncept, ktorý by umožnil komukoľvek na svete otvoriť si v Estónsku bankový účet, používať online služby, či založiť si firmu bez toho, aby fyzicky v krajine býval.

Zdroj: http://www.computing.co.uk/ctg/news/2347412/estonian-plan-for-data-embassies-overseas-to-back-up-government-databases