Holanďania prenikli medzi hackerov, ktorí sa snažili ovplyvniť voľby v USA

Rozviedka údajne naživo sledovala hackerský útok na americkú Demokratickú stranu.

Holandská rozviedka AIVD podľa denníka de Volksrantroku 2014 prenikla do ruskej hackerskej skupiny APT29. Známa je aj ako Cozy Bear a celosvetovú pozornosť získala v roku 2016.  

Americké spravodajské služby vtedy práve tejto skupine pripísali zodpovednosť za hackerské útoky na Biely dom, americké ministerstvo zahraničných vecí a ďalšie vládne inštitúcie.

AIVD zistila, že Cozy Bear pôsobí v univerzitnej budove pri Červenom námestí v Moskve. Rozviedka následne infiltrovala počítačovú sieť a bezpečnostné kamery, ktoré odhalili, kto sa v budove opakovane pohybuje. De Volskrant o špionáži AIVD píše: „Nielenže spravodajci mohli pozorovať, čo Rusi robia, ale aj vidieť, kto konkrétne to robí.

Holandská rozviedka urobila fotografie každého návštevníka budovy a porovnala ich so zábermi ľudí, o ktorých sa vedelo, že sú ruskými špiónmi. Na základe týchto údajov AIVD skonštatovala, že Cozy Bear je napojená na ruskú rozviedku SVR.

Vďaka tomuto úspechu mohli Holanďania v rokoch 2015 a 2016 sledovať aj hackerské útoky na americkú Demokratickú stranu. Ich výsledkom bola kompromitujúca emailová komunikácia čelných predstaviteľov strany, ktorú zverejnili na WikiLeaks a DCLeaks v júni 2016, teda päť mesiacov pred americkými prezidentskými voľbami.

Americká CIA v decembri rovnakého roku vyhlásila, že Rusko zasahovalo do volieb s cieľom zamedziť Hillary Clintonovej stať sa prezidentkou. V januári 2017 dospeli k rovnakému záveru ďalšie americké spravodajské služby, ktoré s „vysokou istotou“ vyhlásili, že za útokmi na Demokratickú stranu bol Kremeľ.

Podľa holandských novín boli práve informácie od AIVD impulzom pre americké tajné služby na spustenie vyšetrovania ruských zásahov.

De Volskrant sa odvoláva na anonymné zdroje z amerických a holandských spravodajských služieb. Vyšetrovanie ruského vplyvu v amerických voľbách stále prebieha.

(OŠ)