Nemecký parlament napadli cez Merkelovej počítač

Nedávny útok na nemecký parlament, ktorý napáchal značné škody, sa začal u samotnej kancelárky. Jej počítač hackeri napadli a  skompromitovali medzi prvými. Zatiaľ nevieme, ako sa im to podarilo.

Pred niekoľkými týždňami sa cieľom kybernetických útokov stal nemecký Bundestag, odkiaľ sa hackerom podarilo získať dodnes neuverejnené množstvo dát. Hackeri, údajne pôsobiaci v Rusku, rozšírili celým parlamentom vírus, ktorý zasiahol i samotnú kancelárku Angelu Merkelovú.

Jej počítač bol medzi prvými, ktoré vírus zasiahol. Bolo by chybou domnievať sa, že hackeri sa do systému dostávajú iba prostredníctvom nižšie postavených úradníkov a politikov. Príkladom môže byť i americký prezident Barack Obama, od ktorého si hackeri odniesli jeho mailovú komunikáciu.

Škody napáchané útokmi na Bundestag sa podľa nemeckých médií môžu vyšplhať až na státisíce eur. Podľa denníka Bild bol Merkelovej počítač medzi prvými zasiahnutými a prostredníctvom neho hackeri rozposielali škodlivé emaily. Tie mali obsahovať pozvánku na konferenciu, no v  skutočnosti k ním boli pripojené odkazy na škodlivý softvér.

Ako sa vírus dostal do počítača kancelárky, ostáva nateraz otázne. Pôvodca útoku nebol dodnes oficiálne potvrdený, no špekuluje sa najmä o Rusku. Podľa šéfa Spolkového úradu pre ochranu ústavy Hans-Georg Maassena sa nedá vylúčiť, že útok bol zavinený zahraničnou tajnou službou“.

(MK)