Republikánov napadol pred voľbami neznámy útočník

Republikánov napadol pred voľbami neznámy útočník

Emailové účty štyroch hlavných poradcov z Národného republikánskeho kongresového výboru (NRCC) niekoľko mesiacov monitoroval neznámy útočník. Niektorí lídri republikánov donedávna o útoku vôbec nevedeli.

Počas kampane pred tohtoročnými voľbami do amerického Kongresu unikli tisíce emailov štyroch popredných predstaviteľov NRCC. Na kompromitáciu účtov bol výbor upozornený už v apríli.

Hovorca republikánov v Kongrese Paul Ryan, vodca väčšiny Kevin McCarthy, ani jeho asistent Steve Scalise však ešte donedávna o útoku nevedeli. Dozvedeli sa o ňom až tento pondelok, keď sa portál Politico, ktorý o prípade informoval, pýtal na jeho okolnosti.

Podľa nemenovaných predstaviteľov výboru padlo rozhodnutie nešíriť túto informáciu lebo chceli podniknúť interné vyšetrovanie a obávali sa, že odhalenie útoku by mohlo sťažiť snahu o vypátranie páchateľa: „Nechceme rozoberať detaily o tom, čo uniklo, pretože je to stále predmetom vyšetrovania. Povedzme, že mali prístup k štyrom aktívnym účtom. Myslím, že si to z toho viete odvodiť.“

Úlohou NRCC je podpora kandidátov Republikánskej strany vo voľbách a zbieranie príspevkov na ich volebnú kampaň. Mená donorov však v tomto prípade neboli ohrozené.

Nedošlo ani k zverejneniu ukradnutých správ, ani zastrašovaniu výboru, že budú informácie zverejnené. V strane sa povráva, že podľa povahy útoku išlo o zahraničného aktéra.

(VK)