Turecko: po Twitteri zablokované aj YouTube!

Po minulotýždňovom zákaze Twitteru turecká vláda upriamila svoju pozornosť na YouTube. Nový zákaz prichádza po tom, ako portál zverejnil údajnú nahrávku rozhovoru šéfa spravodajstva s ministrom zahraničných vecí o vojenskej operácii v Sýrii.

Nahrávka naznačuje, že v centre záujmu bolo ochrániť hrobku sultána Sulejmana, starého otca zakladateľa Otomanskej ríše. Podľa zmluvy s Francúzskom z roku 1921, ktoré v tom čase kontrolovalo Sýriu, je hrobka tureckým územím. Podľa slov tureckého premiéra Erdogana je zverejnenie rozhovoru „podlé“. Minister zahraničných vecí zas uniknutú nahrávku onačil za „útok na národnú bezpečnosť“, ktorej autori budú vážne potrestaní. Autenticitu rozhovoru sa zatiaľ nepodarilo overiť.

Turecký premiér Erdogan pred niekoľkými týždňami varoval pred zákazom stránok sociálnych médií po tom ako bola zverejnená nahrávka, ktorá ho podozrieva z korupčného škandálu. Aká bude reakcia širokej verejnosti na zákazy sa preukáže možno už o niekoľko dní, Turecko 30. marca čakajú obecné voľby.

Zdroj: denná tlač