Používate Skype? Pozor na škodlivý malvér

Užívateľov Skypu opäť ohrozuje škodlivý malvér, ktorý kradne súbory a nahráva konverzácie. Šíri sa po otvorení škodlivého RTF súboru.

Novú hrozbu zachytili experti spoločnosti Palo Alto Networks a nazvali ju T9000. Názov škodlivého malvéru odkazuje na jeho podobnosť s malvérom T5000, ktorý objavili pred dvoma rokmi a rozšíril sa najmä v automobilovom priemysle. Podľa expertov je taký rafinovaný, že ho počas skúšok neodhalili ani antivírusy Norton, AVG, McAfee či Kaspersky.

Trójsky kôň T9000 je nakonfigurovaný tak, aby zachytával aj šifrované dáta, kradol súbory uložené v počítači alebo nahrával prebiehajúce konverzácie. Počítač sa týmto malvérom môže nakaziť, ak jeho používateľ otvorí škodlivý RTF (Rich Text Format) súbor. Malvér sa nainštaluje a začne zbierať informácie o užívateľovi a následne ich odošle na server hackera.

Škodlivý malvér sa mal rozšíriť najskôr prostredníctvom phishingových mailov v spoločnostiach, ktoré sídlia v Spojených štátoch. Podľa odborníkov z Palo Alto Networks tento malvér vyvinul skúsený odborník, o čom svedčí technické riešenie škodlivého kódu. Bezpečnostní experti antivírusových spoločností už pracujú na aktualizáciách a svojim klientom odporúčajú, aby si svoje antivírusové programy aktualizovali.

(AS)