Reštartoval sa vám iPhone? Kanadský žartík sa stal hitom internetu

Ak vlastníte zariadenie Apple, mali by ste venovať zvýšenú pozornosť odkazom, ktoré vám posielajú vaši známi. Sociálnymi sieťami sa šíri kanadský žartík, ktorý reštartuje zariadenia s prehliadačom Safari.

Webová stránka s jednoduchým názvom crashsafari.com sa stala najnovším hitom sociálnych sietí. Stránka obsahuje skript, ktorý zahltí prehliadač extrémne dlhým reťazcom textu, čím sa preťaží a prestane pracovať. iPhone sa pri snahe spracovať množstvo údajov prehreje a reštartuje, vďaka čomu používateľ príde o všetko, čo mal práve rozpracované.

Tento problém sa týka aj užívateľov Androidu a počítačov. Pri otvorení adresy na zariadení s Androidom však nedôjde k reštartu. Systém sa len výrazne spomalí. Odstránenie problému je jednoduché a stačí zatvoriť prehliadač. Pri počítačoch má problém najmenšie dôsledky a spôsobí iba pád prehliadača, no funguje aj pri niektorých iných prehliadačoch.  

Tento problém sa týka zariadení so verziami systému iOS 9.2.1, OS X 10.11.3 a niekoľkých beta verzií. Podľa portálu Wired.com bola stránka vytvorená bezpečnostným expertom Matthewom Bryantom, ktorý vo voľnom čase testuje, ako sa prehliadače správajú pri spustení nezvyčajných kódov.

Napriek tomu, že stránka existuje už viac ako rok, populárna začína byť až teraz. Svedčia o tom aj tweety užívateľov, ktorí hlásia, že niektoré skrátené verzie adresy majú aj viac ako stotisíc kliknutí. Užívatelia sú v maskovaní odkazu veľmi kreatívni. Skrátená verzia odkazu je často pripojená k správe o uniknutí nových skladieb, albumov alebo nejakých šokujúcich odhalení. Našťastie, stránka neobsahuje žiadny škodlivý softvér a tak najväčšie nebezpečenstvo predstavuje strata práve rozpracovaných dát.

Video o dôkaze si môžete pozrieť tu.

(MK)