Riaditeľ FBI varoval pred bezprostrednou hrozbou zneužitia dronov na teroristické útoky

Teroristi drony využívajú už dlhšie, ich schopnosti sa zlepšujú.

Nový riaditeľ FBI Christopher Wray sa v stredu prvýkrát postavil pred americký Kongres. Varoval aj pred hrozbou zneužitia dronov na páchanie teroristických útokov. Riziko označil za bezprostredné.

Bezpilotné lietadlá sa v armáde využívajú už desaťročia. Dnes sú populárne aj ich komerčné alternatívy. Len v USA bolo začiatkom roka registrovaných vyše 770-tisíc užívateľov. Drony sa neosvedčili len na zábavu, ale presadzujú sa napríklad aj ako novodobý spôsob doručovania zásielok.

Lenže o ich praktické využitie sa začali zaujímať aj zločinci. Teroristi z Islamského štátu ich už niekoľko rokov využívajú na tvorbu propagandy, špionáž či zbieranie spravodajských informácií.

FBI sa obáva, že by bezpilotné lietadlá teroristi mohli ľahko vybaviť výbušninami alebo chemickými zbraňami. Podľa Wraya sú tieto relatívne ľahko dostupné aj ovládateľné a zároveň ťažko sledovateľné. Navyše dávajú ich majiteľovi možnosť ovládať ich z bezpečnej vzdialenosti bez toho, aby hrozilo riziko jeho odhalenia.

Nejde pritom o novú hrozbu. V októbri 2016 členovia Dáišu zaútočili bombou vyzbrojeným dronom na spojenecké jednotky v Mosule. Dron zabil dvoch kurdských členov pešmergy a ťažko zranil dvoch francúzskych vojakov.

V nasledujúcich mesiacoch podobné útoky prudko pribúdali. V januári 2017 Islamský štát oficiálne vytvoril jednotku operátorov bezpilotných lietadiel.

Útoky dronmi zatiaľ síce vážne neohrozili bojové operácie proti Islamskému štátu, ale jeho bojovníci sa podľa odborníkov v tejto technike boja veľmi zlepšili.

(PP)