Ruská polícia zatkla 50 hackerov, ktorí vykrádali bankové účty, napadnutá bola i sociálna sieť

Hackeri sú v Rusku veľmi aktívni. Kým sa polícii podarilo dopadnúť jednu skupinu hackerov zodpovedných za krádeže peňazí, iná ukradla sto miliónov prihlasovacích údajov.

Až 50 hackerov zatkli pre podozrenie z ukradnutia viac ako 1,7 miliardy rubľov (približne 23 miliónov eur). Skupina bola aktívna od roku 2011 a primárne sa zameriavala na banky a finančné inštitúcie.

Na krádeže používali trójskeho koňa Lurk, pomocou ktorého získali prístup do infikovaných počítačov. V nich sa následne sústredili na získanie prihlasovacích údajov ku kontám v najpoužívanejších bankách v Rusku a východnej Európe, ako je napríklad Sberbank . Práve táto banka pomohla polícii pri dolapení páchateľov.

Zatýkanie prebehlo v 15 regiónoch Ruska a zadržaných bolo približne 50 ľudí, z ktorých 18 je stále v moskovskom väzení. Polícia skonfiškovala veľké množstvo počítačov, falošné platobné karty, rôzne finančné dokumenty, ako aj veľké množstvo hotovosti.

Ruskí hackeri sa v posledných dňoch predviedli aj masívnym únikom prihlasovacích údajov k najpopulárnejšej ruskej sociálnej sieti VK.ru. Hacker so pseudonymom Peace, respektíve Peace_of_mind ponúkol na predaj viac ako stomiliónov používateľských údajov z tejto sociálnej siete.

Za cenu jedného bitcoinu (približne 520 eur) je tak možné získať okrem emailových adries a hesiel aj mená, adresy, telefónne čísla a sekundárne emaily, ktoré slúžili na obnovu zabudnutého hesla. Portál leakedsource.com, ktorý slúži na kontrolu uniknutých údajov a v súčasnosti obsahuje takmer 1,8 miliardy záznamov, zverejnil i najčastejšie používané heslá, pričom je zarážajúce, že medzi najpoužívanejšie sa stále radia 123456 či qwerty a podobné ľahko prelomiteľné heslá.  

Zatiaľ nie je jasné, kedy presne bola sociálna sieť hacknutá, no Peace už v minulosti ponúkol na predaj používateľské údaje k portálom Myspace, LinkedIn či Tumblr. Hoci boli zverejnené len nedávno, predpokladá sa, že tieto údaje unikli v rokoch 2012 a 2013, keď bolo ich zabezpečenie slabšie. Preto je možné, že i únik údajov z VK.com je podobným prípadom a mohlo k nemu dôjsť už pred niekoľkými rokmi.

(MK)