Ruskí hackeri sa prostredníctvom softvéru od Kaspersky mohli dostať k citlivým dátam NSA

Hackeri sa údajne ešte v roku 2015 dostali k citlivým dátam o aktivitách NSA. Získali údaje aj o tom, ako NSA infiltruje počítačové siete v zahraničí.

Podľa denníka Wall Street Journal pred dvoma rokmi došlo k incidentu, pri ktorom boli ukradnuté dáta z National Security Agency (NSA). Útočníci na to mali využiť súkromný počítač jedného z externých zamestnancov úradu a zároveň známu antivírusovú firmu Kaspersky Lab, ktorá bola až donedávna jedným z dodávateľov pre americkú vládu.

WSJ tvrdí, že práve tento prípad môže byť dôvodom, pre ktorý sa americká vláda rozhodla zakázať úradom používať antivírus Kaspersky. Nariadenie na odinštalovanie softvéru zo svojich počítačov dostali vládni úradníci 13. septembra. Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti v tom čase vyjadrilo obavy, že predstavitelia firmy Kaspersky Lab udržiavajú styky s ruskými tajnými službami.

Softvér od Kaspersky Lab mal údajne pomôcť identifikovať citlivé dáta v počítači obete a uľahčiť tak prácu hackerom. Tí mali podľa portálu The Verge získať tajné dokumenty o tom, ako “Spojené štáty penetrujú zahraničné siete a ako sa bránia pred kyberútokmi”.

Za posledné štyri roky ide o tretí prípad, keď z NSA unikli dáta prostredníctvom externého spolupracovníka. Po prvý krát sa tak stalo v roku 2013 kedy prepukla kauza okolo Edwarda Snowdena a v júni tohto roku vyniesla whistblowerka Leigh Winnerová dokumenty súvisiace s ovplyvňovaním minuloročných prezidentských volieb v USA.

Zatiaľ neexistuje dôkaz, že by tajné dokumenty NSA chcel odhaliť práve jej externý spolupracovník. Urobil však vážnu chybu tým, že si citlivé dáta z agentúry odniesol. NSA situáciu zatiaľ nekomentovala.

Kaspersky Lab vydala vyhlásenie, v ktorom odmietla prepojenie firmy a ruských tajných služieb. Zakladateľ firmy Jevgenij Kasperskij však v minulosti nepoprel, že do jeho firmy sa mohli dostať ľudia, ktorí majú blízko k ruskej vláde. Najnovší incident pravidelne komentuje na Twitteri. Označil ho za “konšpiračnú teóriu”.

(FB)