Slováci v Čiernej hore zmodernizujú IT

Slovenská firma bude dodávať sofistikované riešenie prepojenia informačno-komunikačnej infraštruktúry štátnej správy.

Kandidátska krajina na vstup do Európskej únie v rámci prístupových rokovaní modernizuje mnohé oblasti. Veľkou reformou prechádzajú napríklad obranný sektor, justícia, verejná správa a aj IT. Práve o uplatnenie novej integračnej platformy sa postará slovenská spoločnosť Aliter Technologies a.s.

So zvýšeným počtom informačných systémov a aplikácií, sa zvyšuje potreba vzájomného prepojenia týchto systémov. Integračná platforma je systém, ktorý zefektívňuje komunikáciu, bez rozsiahlejších zásahov do informačných systémov, vysvetľuje riaditeľ vývoja softvéru Tomáš Orieščik zo spoločnosti Aliter Technologies.

Takéto systémy sú čoraz populárnejšie v súkromnom, ako aj vo verejnom sektore, pretože nahrádzajú neefektívny pôsob komunikácie medzi jednotlivými systémami. Používajú ich aj niektoré organizácie na Slovensku.

Veľvyslanec Slovenska v Čiernej Hore Roman Hlobeň ocenil úspech slovenskej firmy v takejto náročnej medzinárodnej súťaži. Tvrdí o ňom, že “dokazuje svetovú kvalitu slovenských firiem a ich schopnosť rýchlej adaptácie na potreby 21. storočia“.
Spoločnosť Aliter je držiteľom niekoľkých certifikátov a má viacero kontraktov s agentúrami NATO. Jej špecialisti spolupracujú priamo na misiách NATO v Belgicku a Afganistane.