Spamové e-maily využívajú už aj vírus Zika

Stalo sa už pravidlom, že len čo sa vo svete vyskytne nejaká veľká udalosť, objavia sa i ľudia, ktorí sa ju snažia zneužiť. Tento fenomén neobišiel ani epidémiu vírusu Zika.

Už viac ako 1600 ľudí sa stalo obeťou novej spamovej kampane, ktorá ponúka „nový spôsob liečenia vírusu Zika“. Na tieto e-maily prvýkrát upozornila bezpečnostná spoločnosť Symantec, ktorá zaznamenala ich škodlivý obsah.

Podobne ako samotný vírus, i tieto e-maily sa šíria najmä v Brazílii. Email obsahuje správu “ZIKA VIRUS! ISSO MESMO, MATANDO COM ÁGUA!” čo v preklade znamená „ZIKA VÍRUS! PRESNE TAK, ZABÍJAJÚ HO VODOU!“ V správe je priložený odkaz na stiahnutie inštrukcií, ktoré vysvetľujú, ako tento postup funguje.

V skutočnosti však tento e-mail obsahuje variáciu trójskeho koňa JS.Downloader, ktorá sa špecializuje na sťahovanie ďalšieho škodlivého softvéru. Po jej otvorení sa váš počítač môže infikovať rôznym malvérom, ransomvérom, bankovými trójskymi koňmi atď.

Napriek tomu, že tieto e-maily kolujú najmä v Brazílii, očakáva sa, že sa podobne ako vírus Zika budú šíriť ďalej do sveta.

(MK)