Spojené štáty obvinili finančnú riaditeľku Huawei

Spojené štáty obvinili finančnú riaditeľku Huawei

Meng Wan-čou a aj samotná firma sú obvinené krádeže technológií, prania špinavých peňazí a ďalších dvoch desiatok trestných činov.

Americké ministerstvo spravodlivosti v pondelok oficiálne obvinili firmu Huawei a jej finančnú riaditeľku Huawei Meng Wan-čou z 23 trestných činov. Spoločnosť je podozrivá z bankových podvodov, prania špinavých peňazí, marenia spravodlivosti či porušovania sankcií proti Iránu.

Huawei je zároveň spolu s firmou Skycom je obvinená aj z krádeže robotickej technológie “Tappy” od spoločnosti T – Mobile, ktorá bola v roku 2014 použitá na testovanie “chytrých telefónov”. Čínski inžinieri, ktorí v tom čase pracovali pre T – Mobile podľa prokurátora ukradli časť zariadenia, aby v Číne mohli vyrobiť jeho kópiu.

Čínska vláda považuje americké kroky za politickú manipuláciu, ktorej cieľom má byť odstavenie čínskych technologických spoločností.

Podľa dostupných informácii sa spoločnosť Huawei niekoľkokrát snažila o kontakt s americkým ministerstvom spravodlivosti. Sťažuje sa, že všetky pokusy sa skončili neúspechom. Firma odmieta všetky podozrenia. V jej stanovisku sa píše. “že je zhrozená z vývoja situácie a vznesených obvinení”. Američania naopak tvrdia, že sa Huawei snažil vyšetrovanie mariť.

Mengová je dcérou zakladateľa firmy. Od začiatku decembra je v kanadskom väzení vo Vancouveri. Spojené štáty už požiadali o jej vydanie. O jej prípadnom presune do USA rozhodne vancouverský súd. Dátum pojednávania už bol stanovený na 6. marca, ale kanadská vláda by o vydaní mala rozhodnúť už do 1. marca.

(DK)