Stop prenosu osobných dát do Ameriky

Druhého februára sa rozhodne o osude prenosu dát mimo Európsku úniu. Hrozí jeho úplné zakázanie kvôli riziku sledovania americkými úradmi.

Minulý rok rozhodol Súdny dvor Európskej únie o neplatnosti dohody Safe Harbour, ktorá pätnásť rokov umožňovala prenos osobných dát mimo krajín Únie. Tisícky firiem vrátane spoločností ako Facebook sa spoliehali na túto dohodu.

Po jej zrušení sa tieto dáta mohli presúvať na základe záväzných pravidiel v rámci spoločnosti, prípadne štandardných zmluvných podmienok medzi spoločnosťami, ktorým predchádzal súhlas miestnych orgánov. Štáty tak získali kontrolu nad tokmi dát. Zároveň mohli dohliadať na dodržiavanie súkromia užívateľov, čo Safe Harbour neumožňoval.

Počas plenárneho stretnutia 2. februára má pracovná skupina zložená zo zástupcov regulátorov všetkých 28 členských krajín rozhodnúť, aký rozsah európskych dát môžu po rozhodnutí súdu spoločnosti prenášať do Ameriky. Na prípravnom stretnutí sa rokovalo o rôznych možnostiach. Jednou z nich bolo zmrazenie všetkých nových povolení na prenos údajov. Takéto rozhodnutie by mohlo ohroziť aj súčasné dohody.Zmrazenie nových povolení na prenos dát do Ameriky by mohlo ohroziť transatlantickú výmenu dát, ktorá je najväčšia na svete, čím by sa narušila bezbariérovosť internetu.

(EN)