Tajná sieť USA je ochromená, môže byť za tým kybernetický útok

SIPRnet, izolovaná americká sieť, ktorú okrem troch miliónov pracovníkov využíva aj stredisko pre riadenie dronov, funguje v núdzovom režime. Práve táto základňa podstúpi kybernetickú prehliadku. Nevylučuje sa, že za výpadok môže kybernetický útok. 

Základňa vzdušných síl Creech (Creech Air Force Base) neďaleko Las Vegas slúži ako veliteľské a riadiace centrum dronov, ktoré americké letectvo používa na likvidáciu nepriateľov po celom svete. Operátori bezpilotných lietadiel sa tak z bezpečia Spojených štátov zapájajú do operácií, ktoré prebiehajú tisíce míľ od riadiaceho strediska. Ich úlohou je zbierať informácie, sledovať kľúčové ciele alebo vykonať vzdušný útok.

Operátori majú počas jednotlivých misií oprávnenie na prístup k SIPRnet (Secret Internet Protocol Router Network). Je to globálny internetový systém Spojených štátov, ktorý je určený na prenos utajovaných informácií. V podstate ide o paralelný internet, ktorý používa rovnaké komunikačné procedúry, ale je oddelený od bežného civilného internetu.

Prístup k utajovanej sieti majú približne tri milióny osôb. Sú medzi nimi zamestnanci Pentagonu, vojenskí dôstojníci, agenti spravodajských služieb, FBI, ako aj diplomati, ktorí pôsobia na ambasádach naprieč svetom.

Práve na spomínanej základni Creech došlo 9. septembra ku kritickej poruche siete. Podľa oficiálnych správ sieť dodnes nebola plne sfunkčnená. Momentálne základňa funguje v núdzovom režime za pomoci záložných a menej výkonných zariadení. Keby zlyhali aj ony, základňa Creech by prišla o prístup do SIPRnetu.

Podrobnosti o problémoch vláda nezverejnila. Nevie sa teda, či za ne môže zlyhanie niektorého z prevádzkovateľov siete, alebo kybernetický útok.

Napriek tomu, že SIPRnet je odrezaný od bežnej internetovej siete, útok hackerov sa nedá úplne vylúčiť. Šikovne maskovaný malvér alebo dobre finančne zabezpečený hacker sa môže aj do takéhoto systému dostať. Útočník mohol napríklad infikovať USB nič netušiaceho zamestnanca alebo si nájsť priamo v utajovanom komplexe komplica. Vojenské letectvo USA preto 7. októbra oznámilo, že na základni Creech sa uskutoční kybernetická prehliadka. Ak by sa útok potvrdil, nešlo by o prvý prípad narušenia bezpečnosti SIPRnetu.

V minulosti došlo minimálne k dvom prípadom. Prvý sa stal v roku 2008. Agent zo zahraničnej špionážnej agentúry vtedy nebadane infikoval za pomoci USB kľúča vojenský počítač, ktorý používal generálny štáb. Tento útok sa dodnes radí medzi najväčšie narušenia kyberbezpečnosti v histórii armády Spojených štátov amerických. Druhý prípad sa týka úniku 700-tisíc utajovaných dokumentov, ktoré zverejnili na stránkach WikiLeaks. Incident mal na svedomí dnes už bývalý vojak Chelsea Manning, ktorého za tento zločin odsúdili na 35 rokov väzenia.

(PP)