Tajný dokument naznačuje, že ruskí hackeri skutočne útočili na voľby v USA

Whistblowerka vyniesla z NSA dokumenty, podľa ktorých bolo ruské zasahovanie do amerických volieb vážnejšie, ako sa predpokladalo. Za prezradenie tajných informácií ju obvinili, hrozí jej desať rokov za mrežami.

Pred minuloročnými voľbami sa často písalo o tom, že Spojené štáty sa obávajú kyberútokov, ktoré by mohli zmeniť výsledok volieb. To, že Kremeľ počas kampane pomocou kybernetických útokov vytváral tlak na Demokratickú stranu a volebný tím Hillary Clintonovej, bolo dodnes len predmetom vyšetrovania. Uniknutý dokument z NSA (National Security Agency) naznačuje, že hackerské aktivity Ruska mali omnoho väčší záber.

Federálny úrad pre vyšetrovanie oznámil, že v súvislosti s únikom tajných informácií zadržal 25-ročnú Reality Leigh Winnerovú. Odkedy je Donald Trump v prezidentskom úrade, ide o prvý prípad, keď niekoho zatkli za únik utajovaných informácií. Winnerová mala podľa denníka New York Times vyniesť tajné dokumenty z NSA a uverejniť ich na webe s názvom The Intercept (web založený investigatívnymi novinármi, ktorý často kritizuje pomery v americkej justícii).

Ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že Winnerovú zadržali približne hodinu po uverejnení dokumentu na webe. Podľa NY Times sa Winnerová k činu priznala a už je obvinená zo špionáže a hrozí jej desať rokov väzenia.

Samotná správa však popisuje dva kybernetické útoky ruskej jednotky vojenskej spravodajskej služby, G.R.U. – jeden v auguste proti spoločnosti, ktorá predáva softvér súvisiaci s registráciou voličov a ďalší, niekoľko dní pred voľbami. Išlo o phisingový útok namierený proti 122 miestnym členom volebných komisií zabezpečujúcich voľby. To znamená, že útoky boli omnoho rozsiahlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

Alex Halderman, expert na kybernetickú bezpečnosť z University of Michigan, pre The Intercept povedal, že v takomto prípade mohli byť výsledky volieb značne ovplyvnené, čo je v rozpore s tým, čo ukazuje práve uniknutá správa. V nej sa píše, že „výsledky volieb neboli napriek snahe ruských tajných služieb ovplyvnené, na rozdiel od hackerských útokov na Demokratickú stranu“.

Dmitrij Peskov, hovorca Vladimira Putina obvinenia z uniknutej správy odmietol. Pred týždňom však vyšiel v britskom Guardiane článok, podľa ktorého síce Putin obvinenia Kremľa z vedomého zásahu do volieb v iných štátoch odmietol, ale pripustil, že „je teoreticky možné“, že sa o to mohli pokúsiť “vlasteneckí” ruskí hackeri.

Na otázku, či Rusko zasiahne do tohtoročných nemeckých volieb, Putin povedal: “Ak sú (hackeri) vlastenecky založení, začnú robiť veci, o ktorých si myslia, že sú správne proti tým, čo škaredo hovoria o Rusku.”

(FB)