Trójsky kôň dokáže napodobniť až 50 bankových aplikácií

Zločinci vďaka zablokovaniu posielania správ o pohyboch na účte okradnú svoje obete bez toho, aby sa to dozvedeli, kým nie je neskoro.

Antivírusová firma Avast odhalila bankového trójskeho koňa, ktorý dokáže napodobniť až 50 bankových aplikácií.

Tento trójsky kôň je založený na prototype Android Trojan bot („bot“ je softwér, ktorý spúšťa automatické úlohy). Prototyp bol pôvodne navrhnutý ruskými hackermi, ktorí ho uviedli na čierny trh, kde sa dá kupovať, predávať a modifikovať priamo kriminálnikmi.

Výskumníci odhalili len počas uplynulých troch mesiacov viac ako 200-tisíc „trojanov“. Táto konkrétna sa zameriava na zariadenia so systémom Android.

Akonáhle sa bot dostane do telefónu, dokáže napodobniť overenú bankovú aplikáciu, aby prinútil obeť zadať heslo a ďalšie kľúčové informácie. Keď ich zločinci získajú, začnú preposielať všetky peniaze na iné účty a zablokujú posielanie správ o pohyboch na účte. Majiteľ tak zistí presun peňazí, až keď je neskoro. Ak vôbec.

Tony Anscombe, bezpečnostný pracovník firmy Avast, opísal zopár trikov, ktoré používajú kyberzločinci, aby oklamali svoje obete:

Radi sa zameriavajú na ľudí, ktorí sú nepozorní a poľavia vo svojej obrane – napríklad prezeraním webových stránok s obsahom pre dospelých. Používateľom ponúkajú zadarmo aplikácie na priame stiahnutie. Zdanlivo normálna aplikácia môže byť nebezpečná a skrývať škodlivé programy. Môže nainštalovať spyvér alebo malvér, pomocou ktorých získajú zločinci úplnú kontrolu nad zariadením.

Najlepšie je nesťahovať aplikácie, ktoré nie sú z oficiálnych obchodov – ako napríklad Google Play – a navyše je dôležité chrániť zariadenie inštaláciou najnovšieho antivírusu.

Ak niekedy pochybujete, či by ste mali aplikáciu stiahnuť, alebo nie, ihneď zatvorte všetky aplikácie a spustite antivírusové skenovanie predtým, ako spustíte svoju bankovú aplikáciu. Každý, kto si stiahne aplikácie z neoficiálneho miesta, ohrozuje sám seba,“ radí Anscombe.
Zatiaľ sa táto hrozba týka iba zahraničných bánk, hlavne v USA a Kanade, ale aj u našich susedov – bánk v Rakúsku (Raiffeissen, Volksbank, IGN Direct atď), Nemecku a Francúzsku.

(MR)