Trump používa nezabezpečený telefón, hrozia mu Anonymous

Hackeri z Anonymous sa chcú zamerať na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vysmievajú sa mu najmä za používanie telefónu, ktorý prišiel na trh ešte v roku 2012.

Skupina už vyhlásila, že má materiál, ktorý usvedčuje Trumpa z finančného a personálneho prepojenia na „ruskú mafiu, obchodníkov s deťmi a práčky peňazí”. Všetky obvinenia boli tweetované zo známeho účtu @YourAnonCentral, ktorý by mal byť jedným z oficiálnych komunikačných kanálov skupiny.

Anonymous však nie sú jediní, kto informoval o jeho väzbách na mafiu. V rozsiahlom článku sa témou zaoberá aj  nositeľ Pulitzerovej ceny David Cay Johnston.

V inom tweete zas skupina oznámila, že počas najbližších štyroch rokov môžeme očakávať podobný škandál, aký zažila Hillary Clintonová so súkromným mailovým serverom. Pri Trumpovi je však problém inde. Podľa viacerých zdrojov sa nový prezident odmieta vzdať svojho telefónu, ktorý používal doteraz. Je ním Samsung Galaxy S3, teda zariadenie, ktoré bolo uvedené na trh ešte v roku 2012.

Telefón beží na zastaranej verzii Androidu 4.4., ktorá už viac ako rok nedostáva žiadne aktualizácie. Preto telefón obsahuje niekoľko bezpečnostných dier, ktoré môžu hackeri zneužiť. Anonymous ich nabádajú, aby použili malvér Stagefright. Stačí im poznať telefónne číslo, na ktoré treba poslať špeciálnu MMS so škodlivým kódom. Ten sa automaticky stiahne po otvorení správy a hacker vďaka tomu získa prístup k adresátovým dátam. Tento malvér funguje iba na zariadeniach, ktoré bežia na Androide 5.0.1. a jeho starších verziách.

Práve svoj starý telefón Trump používa aj na uverejňovanie pravidelných tweetov. Hacker známy ako WauchulaGhost, ktorý sa sústreďuje na boj s aktivitami ISIS na Twittri, informoval o tom, že prezidentov Twitter je nasmerovaný na jeho súkromný Gmail. Na získanie prístupu k sociálnemu médiu tak stačí získať prístup k Gmailu a požiadať o obnovenie hesla. Podobne boli na tom aj účty novej prvej dámy a viceprezidenta, ktoré majú omnoho slabšie zabezpečenie než oficiálne vládne emaily na chránených serveroch. Trvalo to niekoľko dní. Zmena nastala až po všeobecnom rozruchu, ktorý téma vyvolala. Dnes sú už ich účty prepojené na emaily Bieleho domu.

Trump však nie je jediný, komu sa podarili bezpečnostné kiksy. Tlačový tajomník Bieleho domu Sean Spicer počas dvoch dní dvakrát tweetol niečo, čo sa nápadne podobá na heslo (n9y25ah7, aqenbpuu). Či to skutočne bolo jeho heslo, sa už nedozvieme. Objavili sa úvahy o tom, že to bol iba „vreckový tweet“ či kód na dvojfaktorové overovanie. To je však nepravdepodobné, keďže Twitter využíva iba číselné kódy. Ak je to v skutočnosti jeho heslo, hackeri by nepotrebovali na jeho prelomenie ani hodinu. Trumpova administratíva by sa tak mala zamyslieť nad svojou onlinovou bezpečnosťou, inak sa nevyvaruje podobnému škandálu, ktorý tak radi rozmazávali počas celej kampane v prípade Hillary Clintonovej..

(MK)