Tureckého hackera odsúdili na 334 rokov väzenia

Súd vymeral za krádež identity a bankové podvody rekordný trest. Z odsúdeného to momentálne robí „svetovú jednotku” v počte odsúdených rokov za kyberzločiny.

Nelegálne aktivity v kyberpriestore sa nemusia vyplácať. Presvedčil sa o tom len dvadsaťšesťročný hacker z Turecka Onur Kopcak, keď mu súd dvanásteho januára 2016 vymeral trest na viacnásobné doživotie.

Onura Kopcaka obžalovali a odsúdili už v roku 2013, keď mu vymerali dĺžku trestu na 199 rokov a sedem mesiacov. Kopcak bol obvinený z prevádzkovania webového portálu, ktorý bol súčasťou veľkého podvodu s kreditnými kartami, pri ktorom spolu s ďalšími jedenástimi operátormi nelegálne získal a ďalej využíval údaje z bankových účtov a platobných kariet. Obvinili ho aj za krádež identity, keď získané údaje ďalej ponúkal na predaj v internetovom podsvetí. V roku 2013 na neho podalo žalobu štyridsaťtri klientov bánk.

Turecká generálna prokuratúra ho musela začiatkom tohto roka znovu postaviť pred súd, keď sa objavili ďalší jedenásti poškodení klienti. Súd ho aj v týchto prípadoch uznal vinným, tentoraz aj za internetové vydieranie a odsúdil ho na ďalších stotridsaťpäť rokov za mrežami. Kopcak si momentálne odpykáva svoj trest vo väznici v provincii Adana. Podľa tureckých médií si však odsedí maximálne dvadsaťosem rokov, a potom by mohol byť prepustený na podmienku.

Odsúdenie na tristotridsaťštyri rokov je momentálne najdlhší vymeraný trest za páchanie počítačovej trestnej činnosti. Kubánskeho hackera Alberta Gonzalesa v roku 2010 americké úrady odsúdili „len“ na dvadsať rokov väzenia a to v jeho prípade išlo o zatiaľ najväčší podvod a obchodovanie s údajmi z kreditných kariet. Ďalším príkladom je Ross Ulbricht, zakladateľ a prevádzkovateľ webu Silk Road, na ktorom sa dali kúpiť drogy či iný zakázaný tovar. Rossovi vymerali doživotný trest.

(RR)