Turecko opäť blokuje nepohodlné stránky

Turecká vláda sa rozhodla blokovať niektoré internetové stránky a cloudové služby v súvislosti s únikom takmer 60-tisíc vládnych emailov, za ktorým stojí skupina hackerov s názvom RedHack. Podľa portálu Turkey Blocks ide o služby DropBox a Microsoft OneDrive.

Podľa skupiny RedHack uniklo od apríla 2000 do septembra 2016 takmer 60-tisíc mailov, čiže 17GB osobných dát tureckého ministra pre energetiku Berata Albayraka (zaťa tureckého prezidenta  Recepa Tayyipa Erdogana). Turecký súd zároveň potvrdil autenticitu úniku dát.

Portál Daily Dot píše, že emaily boli zverejnené ako reakcia na to, že turecká vláda nesplnila požiadavky hackerov a neprepustila na slobodu ľavicových disidentov, ktorí sú v cele predbežného zadržania. Vláda o ich prípade zakázala informovať a žiadala, aby Twitter zrušil účet skupiny RedHack.

RedHack začali postupne zverejňovať maily, ktoré sa datujú až do roku 2000. Údajne obsahujú dôkazy o spôsobe,  akým Erdogan kontroluje a ovplyvňuje médiá v krajine.

Any zastavila šírenie uniknutých dát, turecká vláda začala blokovať niektoré cloudové služby. Využila na to chyby v SSL, čo jej umožnilo blokovať stránky na národnej úrovni.

Podobná situácia nastala už v marci 2014, keď bola odstavená sociálna sieť Twitter. V tom čase sa na nej šíril videozáznam, na ktorom Erdoğan dával inštrukcie svojmu synovi, aby zničil výsledky policajného vyšetrovania, ktoré malo preukázať Erdoganove korupčné správanie.

Medzi blokované služby v čerstvom prípade patrili Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive či platforma na šírenie open-source softvéru GiftHub. Podľa Turkey Blocks však vláda po krátkom čase prestala blokovať službu Google Drive.

(FB)