Na Twitteri sa tri roky skrýval botnet Star Wars

Ich jedinou činnosťou bolo pridávať nedokončené citáty zo Star Wars. Až 350 tisíc botov, sa pred odhalením skrývalo po tri roky. Teraz je celá sieť vhodná na predaj.

Výskumníci z University College London objavili botnetovú sieť (sieť infikovaných zariadení, ktoré sú na ďiaľku riadené hackerom), ktorá obsahuje vyše 350-tisíc účtov na Twitteri. Zaujímavé na nej je, že jej jediným prejavom je len pridávanie citátov z Hviezdnych vojen s nedokončenými vetami a useknutými slovami na začiatku alebo na konci.

Juan Echeverria Guzman a jeho školiteľ Š’ Čou z University College London sa domnievajú, že sieť by mohla byť zneužitá na rozširovanie nebezpečných odkazov, ovplyvňovať pomocou sociálnych médií verejnú mienku, prípadne začať kampane, ktoré by mohli naverbovať už reálnych užívateľov Twitteru.

Výskumníci tvrdia, že botnet bol vytvorený v lete 2013, ale nevyvíjal veľkú aktivitu, ktorá by ho prezradila. Všetky príspevky od týchto botov sa zdajú byť automatizované a úmyselné. Šíria citáty z Hviezdnych vojen, nepridávajú k nim však URL. To preto, aby oklamali twitterovú službu, ktorá sa špecializuje na odhaľovanie takýchto účtov. Ďalším nástrojom na vyhnutie sa odhaleniu sú reálne profilové fotografie.

Zaujímavá je geografické rozloženie pôsobenia Star Wars botnetu. Väčšina tweetov, samozrejme, pochádza z veľkých miest, ale značná časť príspevkov (23-tisíc) je zároveň z neobývaných území, ako sú moria, púšte a zamrznuté oblasti. Sieť je rozvrhnutá do dvoch obdĺžnikov s presnými geografickými okrajmi v Severnej Amerike a v Európe.

Činnosť týchto botov bola vo všetkých prípadoch takmer identická. Okrem toho, že publikované citáty pochádzali z Hviezdnych vojen, cieľom nebolo, aby ich zdieľali ďalší užívatelia. Žiaden bot nepridal viac ako 11 tweetov, nemá viac ako desať sledovateľov a viac ako 31 priateľov. Každý jeden príspevok bol zároveň pridaný z aplikácie Twitter na Windows Phone.

Botnet sa odhaleniu vyhýbal viac ako tri roky. Všetky účty naďalej fungujú a neboli vymazané. Echevarria a Š’ Čou sa domnievajú, že botnet bol pôvodne vytvorený ako skúšobný test, ale teraz by bol vhodný na predaj. Na čiernom trhu by mal (356 957 falošných účtov) vysokú hodnotu.

(MR)