Ukrajina sa pripravuje na novú vlnu kyberútokov

Pred novou vlnou útokou varovala Ukrajinská centrálna banka, ktorá zaznamenala novú vlnu podozrivej aktivity.

Nie je to tak dávno, čo svet krátko po sebe zasiahli dve vlny ransomvéru. Ako prvý prišiel slávny Wannacry, ktorý demonštroval rýchlosť, akou sa môže nákaza šíriť. O mesiac neskôr zaútočil ransomvér Not-Petya. Variácia staršieho programu zasiahla niekoľko desiatok štátov a napáchala státisticové škody.

Medzi najzasiahnutejšie krajiny patrila Ukrajina, kde ransomvér dokázal odstaviť z prevádzky niekoľko vládnych úradov, súkromných spoločností a úspešne sa mu darilo šíriť aj po korporátnych sieťach v celej východnej Európe. Po doznení útoku začala Ukrajinská centrálna banka v spolupráci s vládnym CERT tímom (tím reakcie na núdzové počítačové situácie), pracovať na posilnení bankových sietí.

Jedným z hlavných výsledkov je najmä zlepšenie komunikácie a zdieľanie informácií. Pred niekoľkými dňami boli banky informované o šírení nového škodlivého kódu, jeho súčastiach a možnostiach rozpoznania a obrany pred infikovaním.

Podľa Reuters sa škodlivý kód šíri prostredníctvom mailových príloh z balíka Microsoft Office. Národná banka zároveň varovala, že nie je rozoznateľný antivírusovým systémom. Preto predpokladá, že je prípravou na väčší útok na ukrajinské korporátne siete. Jeho výsledok môže byť podobný ako v prípade Wannacry či Not-Petya.

Práve Ukrajina je častým terčom kybernetických útokov prichádzajúcich z Ruska. Začali sa najmä od začatia vojny na východe krajiny. Útoky v kybernetickom priestore odvtedy často kopírujú tie v reálnom. Podľa prvých odhadov by nová vlna útokov mala prísť 24. augusta. Nie je to náhodný dátum. V tento deň v roku 1991 Ukrajina vyhlásila nezávislosť od Sovietskeho zväzu.  

(MK)