Ukrajinskí hackeri uverejnili maily spájajúce špičky ruskej politiky s vojnou na Ukrajine

Na verejnosť sa dostal viac než jeden gigabajt mailov a dokumentov, ktoré podľa všetkého patria dôležitému poradcovi Vladimira Putina. Okrem klasickej úradníckej komunikácie sú medzi nimi aj dôkazy o zasahovaní do udalostí na východnej Ukrajine.

Cyberjunta je názov skupiny ukrajinských hackerov, ktorí sa dostali do mailovej schránky používanej asistentmi jedného z hlavných Putinových poradcov Vladislava Surkova. Práve on je považovaný za jedného z architektov súčasnej ruskej domácej a zahraničnej politiky. Okrem iného zodpovedá aj za vzťahy a vývoj na Ukrajine.

Kremeľ okamžite správu dementoval s tým, že Surkov nepoužíva emailovú schránku. No podľa New York Times sa okamžite našlo niekoľko svedkov, ktorí potvrdili autenticitu uniknutých dokumentov. Napríklad ruská novinárka Svetlana Babajevová pre Associated Press potvrdila, že email, v ktorom sa snaží dohodnúť so Surkovom rozhovor, je pravý a naozaj ho odoslala.

V prospech pravosti správ sa vyjadril aj think-tank Atlantic Council. Tvrdí, že na rozdiel od relatívne ľahko sfalšovateľných textových dokumentov v tomto prípade ide o kópiu celého profilu v Microsoft Outlook (.pst). Ten okrem prijatých správ obsahuje aj tie odoslané, rozpísané a zmazané. Každý email zároveň obsahuje kompletnú hlavičku, v ktorej je zaznamenaná jeho cesta. Práve sfalšovanie hlavičky, aby vyzerala presvedčivo, je podstatne náročnejšie ako sfalšovanie akéhokoľvek textového dokumentu. O pravosti údajne svedčí aj skutočnosť, že 80 percent emailov je relatívne nezaujímavá každodenná komunikácia vysokého štátneho úradníka (stretnutia, reporty, porady a pod.) Práve vďaka tomu je možné s pomocou tretej strany veľké množstvo správ overiť.

Niektoré správy poskytujú indície o zapojení Kremľa do vojny na Donbase.

Nájde sa medzi nimi napríklad správa od Denisa Pušilina (bývalého samozvaného predsedu Doneckej ľudovej republiky) s presným zoznamom padlých v bojoch s ukrajinskými silami. Zoznam obsahuje okrem Čečencov aj jedného bezmenného vojaka, pri ktorom je poznámka VDS Pskovsky (v Pskove sídli jedna z parašutistických jednotiek). Prípadne list, ktorý bol pôvodne prezentovaný ako občianska iniciatíva obyvateľov Donecka a Luhanska. Neskôr sa v pozmenenej podobe objavil v novinách. Je teda pravdepodobné, že predtým, ako ho vydali, ho prečítal, skontroloval a upravil vysoký ruský vládny predstaviteľ.

Zaujímavá je aj tabuľka obsahujúca náklady na vybudovanie presscentra, novín a ministerstva informácii v Donecku. Jej autorom bol opäť Pušilin a jediným príjemcom Surkov.

Emailová správa od Konstantina Malofejeva (bohatý ruský oligarcha, ktorý je obviňovaný z toho, že platí proruských separatistov) zas nasvedčuje, že lídri Doneckej ľudovej republiky boli s najväčšou pravdepodobnosťou schvaľovaní Kremľom. Dokument bol odoslaný tri dni predtým, ako sa osoby na zozname stali súčasťou samozvanej vlády.

V niektorých médiách sa objavila špekulácia, že ukrajinským hackerom pomáhali NSA a CIA, a ide o odplatu za útoky proti americkým volebným systémom a Demokratickej strane. Vzhľadom na to, že sa objavili správy o pripravovanej tajnej odvete nariadenej Barackom Obamom, sa to javí ako celkom reálna možnosť.

(JF)