Únia a USA podpísali dohodu o výmene osobných dát

Nová dohoda prinesie prísnejšie pravidlá a kontrolu vzájomnej výmeny osobných dát pre prípady vyšetrovania, prevencie a perzekúcie trestných činov a terorizmu.

Minulý týždeň v Amsterdame podpísali reprezentanti USA a EÚ dohodu Umbrella agreement, ktorá umožní vzájomnú výmenu osobných dát pod hlavičkou boja proti terorizmu a trestným činom. Stalo sa tak počas európsko-amerického rokovania ministrov spravodlivosti a vnútra, ktoré zorganizovalo Holandsko ako predsedajúci štát EÚ.

Prvý návrh dohody predstavili už v roku 2010 a oficiálne rokovania sa začali v roku 2011. Odvtedy dohoda prešla dlhým pripomienkovaním a finálna verzia dokumentu bola podpísaná začiatkom júna 2016.

Holandský minister spravodlivosti Ard van der Steur po slávnostnom podpise vyhlásil, že táto dohoda zlepší spoluprácu medzi európskymi a americkými orgánmi presadzovania práva, ktoré sa podieľajú na boji proti terorizmu a trestnej činnosti. Zlepší tiež rešpektovanie základných práv v prípadoch, v ktorých sa osobné dáta vymieňajú medzi kontinentmi.

Dohoda zahŕňa aj bezpečnostné mechanizmy, ktoré budú obmedzovať použitie týchto dát na výlučné účely vyšetrovania, ich ďalší presun do štátov mimo Únie a USA bez súhlasu príslušných autorít. Dáta podľa nej nemôžu byť uchovávané dlhšie, než je nevyhnutné. Občania budú musieť byť nevyhnutne informovaní o prípadných útokoch zo strany hackerov, ktoré ohrozili, prípadne odcudzili ich osobné dáta a musí im byť umožnený prístup k týmto dátam.

Veľkým posunom pri vyjednávaní bolo prijatie Judicial Redress Act, na základe ktorého môžu občania Európskej únie právne napadnúť prípadné zneužitie ich osobných dát na amerických súdoch. S uzatvorenou dohodou musí ešte vyjadriť svoj súhlas Európsky parlament.

(AS)