Únia schválila vyššiu ochranu osobných údajov

Vyše dvadsať rokov stará smernica upravujúca ochranu osobných dát sa dočkala zmeny. Pôvodné pravidlá boli upravené a doplnené aby adekvátnejšie odrážali potreby digitálnej doby. Rovnako sa sprísnili podmienky ich dodržiavania.

Európsky parlament schválil nový balík pravidiel na ochranu osobných údajov, ktoré majú zabezpečiť vyššiu ochranu údajov. Zároveň dáva používateľom možnosť kontrolovať svoje dáta a rozhodovať o nich. Nové pravidlá sa podarilo schváliť po viac ako štyroch rokoch príprav. Prihliadajú na aktuálny stav využívania digitálnych technológií a potrebu ich regulácie, o ktorej sa v roku 1995 v čase prijatia pôvodných noriem ani len nesnívalo.

Nová éra používania internetu si vyžaduje prísnejšie pravidlá na ochranu jeho používateľov, čo ukazujú aj nedávne aféry spojené so sledovaním a narúšaním osobných údajov. Jednotné pravidlá pre celú úniu predstavujú podľa Jana Philippa Albrechta, ktorý riadil proces schvaľovania v parlamente, zvyšenú dôveru, právnu istotu a spravodlivejšiu súťaž.

Súčasťou nových pravidiel sú okrem iného aj tieto ustanovenia:

  •   právo byť zabudnutý,
  •   právo prenosu dát k inému poskytovateľovi,
  •   právo vedieť, kedy boli vaše údaje hacknuté,
  •   pravidlá o ochrane súkromia musia byť vysvetlené v zrozumiteľnom jazyku,
  •  ľahšiu vynútiteľnosť a pokuty už do výšky štyroch percent z celosvetového ročného obratu firiem v prípade porušenia pravidiel.

Novinka v podobe práva prenosu dát k inému poskytovateľovi umožní napríklad zmenu emailového prevádzkovateľa bez straty pôvodných kontaktov a emailov, čím sa otvoria nové možnosti v súťaži.

Schválené pravidlá pozostávajú z nariadenia a smernice. Smernica bude upravovať prenos dát na účely policajnej kontroly a súdnictva. Údaje obetí, svedkov a podozrivých tak budú musieť byť počas vyšetrovania náležite chránené. Zároveň zvýšia efektívnosť a umožnia spoluprácu medzi policajnými zložkami štátov EÚ v boji proti zločinu.

Nariadenie nadobudne účinnosť 20 dní po uverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Priamo vynútiteľné v členských štátoch bude o dva roky po tomto dátume. Členské štáty majú zároveň dva roky na prenesenie smernice do ich vlastných predpisov. Táto povinnosť sa netýka Británie a Írska, kde sa aplikujú nové pravidlá iba v určitom rozsahu, rovnako i Dánska, ktoré sa môže rozhodnúť do šiestich mesiacov od schválenia, či ich chce implementovať do vnútroštátnych predpisov.

(EN)