Uniknuté dokumenty naznačujú snahu posilniť kontrolu nad internetom

Vo Veľkej Británi sa objavil sa dokument s návrhom posilniť právomoci štátu pri sledovaní internetovej komunikácie. Informovali o ňom špecializované portály, pravosť materiálu však zatiaľ nie je oficiálne potvrdená.

Nový návrh zákona by britskej vláde umožnil sledovať podozrivých takmer v reálnom čase. Technologické spoločnosti by sa pritom nevyhli povinnosti inštalovať do svojich systémov „zadné vrátka.“

Vyplýva to z uniknutých dokumentov. Ako prvý ich vo štvrtok 4. mája zverejnil spravodajský web The Register. Podľa dostupných informácií má ísť o novelizáciu existujúceho zákona známeho pod názvom Investigatory Powers Act (IPA), ktorý britský parlament prijal koncom minulého roka.

Kritici už pôvodnú verziu označovali za “najextrémnejší“ zákon o štátnom dohľade zavedený v demokratickom štáte. Zákon sa krátko po schválení dostal aj na súd. Jeho odporcovia spochybnili zákonnosť masového zhromažďovania údajov, ktoré podľa nich nová legislatíva umožnila.

Návrh obsiahnutý v uniknutých dokumentoch by mal hranicu posunúť ešte ďalej v prospech štátneho dohľadu. Ak by bol prijatý, telekomunikačné firmy by na vyzvanie museli vyšetrovateľom poskytnúť „komunikáciu a sekundárne dáta“ o osobe „v takmer reálnom čase“. Od spoločností by sa očakávalo, že budú schopné garantovať schopnosť sledovať v jednej chvíli komunikáciu svojich zákazníkov v pomere 1:10 000.

Britské telekomunikačné spoločnosti by sa nevyhli ani povinnosti zaviesť do svojich systémov „zadné vrátka“ umožňujúce rozšifrovať správy alebo sprístupniť požadované zariadenie. To by znamenalo výrazné oslabenie elektronickej ochrany správ a zariadení.  

Učiteľ práva a odborník na ochranu súkromia na internete Paul Bernal pre portál Wired vyhlásil, že sa týmto naplnili obavy mnohých ľudí z toho, že sa vláda postaví na nesprávnu stranu konfliktu. Úmyselné diery v systéme totiž neohrozujú len súkromie, ale aj bezpečnosť zariadení. Využiť ich totiž dokáže nielen štát, ale aj hackeri.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Apple ešte minulý rok po schválení IPA varoval pred rizikami takýchto opatrení. Zákon by v tejto forme de facto zakazoval end-to-end šifrovanie, ktoré je kľúčovou prednosťou mnohých obľúbených aplikácií ako Facebook Messenger, WhatsApp či Imessenge.

Otázna je vymáhateľnosť takejto normy. Vzťahovala by sa len na spoločnosti pochádzajúce zo Spojeného kráľovstva alebo na všetky firmy, ktoré pôsobia na Britskom trhu?

Uniknutý dokument zatiaľ predstavuje len návrh zákona. Podľa The Register ho malo k dispozícii len niekoľko spoločností, ktoré pôsobia vo Veľkej Británii ako súčasť štvortýždňovej konzultácie. Tvrdí to The Open Rights Group (ORG), ktorá dokument získala a poskytla.

Malo by ísť o cielené konzultácie, ktoré sa skončia 19 mája. Dokument zatiaľ nebol zverejnený ani na stránkach vlády.  

Pierluigi Paganini člen ENISA (Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť sietí a informácií) na svojom oceňovanom blogu upozornil, že návrh zákona už prešiel technickým poradným zborom Veľkej Británie, ktorý tvorí šesť predstaviteľov telekomunikačných firiem (O2, BT, BSkyB, Cable and Wireless, Vodafone, Virgin Media) a šesť zástupcov vládnych agentúr. Úlohou zboru je určiť, či je návrh uskutočniteľný.         

Ak sa existencia tohto návrhu oficiálne potvrdí, išlo by v tejto jeho podobe o obrovské posilnenie vládnych právomocí. Dôveru nevzbudzuje ani skutočnosť, že sa o návrhu rokuje za zatvorenými dverami.

(PP)