USA zosilňujú boj proti propagande na internete

Kým predstavitelia Spojených štátov sa stretli s lídrami sociálnych sietí a založili pracovnú skupinu, Islamský štát zatiaľ vydal svoj vlastný magazín.

Boj proti teroristickým organizáciám sa už dlhšie nesústreďuje výhradne na vojenské operácie. Štáty musia bojovať aj proti onlinovej propagande extrémistických skupín. S týmto cieľom, sa pred niekoľkými dňami stretli predstavitelia bezpečnostných zložiek USA s lídrami technologických firiem  a sociálnych sietí v Silicon Valley. Mítingu sa zúčastnili predstavitelia spoločností Apple, Facebook, Yahoo, Google, Twitter a.i. Americká vláda sa tak snaží znovu nadviazať spoluprácu s týmito firmami, po tom čo ich vzťah utrpel informáciami, ktoré odhalil Edward Snowden.

Témou stretnutia bolo hľadanie spôsobov na obmedzenie činnosti extrémistických skupín na internete, najmä zabránenie šíreniu propagandy a náboru nových členov prostredníctvom sociálnych médií. Viaceré sociálne siete už upravili svoje podmienky používania. „Vysvetlili sme našu politiku a ako ju presadiť, Facebook netoleruje teroristov alebo teroristickú propagandu, a pracujeme na ich odstránení akonáhle sa o tom dozvieme,“ povedal zástupca Facebooku.

No nie všetky sociálne siete sú také ústretové. Twitter je dlhodobo kritizovaný za nedostatočnú spoluprácu, čo sa odráža i na jeho používaní. Podľa zistení Brookings Institute, existuje takmer 50-tisíc twitterových účtov, ktoré podporujúcich teroristickú organizáciu ISIS. Tie by sa však čoskoro mali stať minulosťou, keďže i Twitter upravuje svoje podmienky používania, ktoré by mali zabrániť šíreniu nenávistného správania.

Súčasťou boja proti internetovým džihádistom by malo byť aj vytvorenie novej pracovnej skupiny Countering Violent Extremism Task Force, ktorá by mala harmonizovať vládne snahy o blokovanie teroristickej propagandy. Tá bude zahŕňať ministerstvá obrany a spravodlivosti, rovnako ako aj niekoľko externých agentúr.

Táto zmena prístupu k boju s propagandou prichádza v období zvýšenej aktivity teroristických organizácií vo virtuálnom svete. Islamský štát spustil nový tech-magazín Kybernetiq, ktorý je akýmsi technologickým manuálom pre militantov. Články obsahujú základné inštrukcie ako zašifrovať komunikáciu, ktoré programy používať pre anonymný pohyb na internete, ako sa vyhnúť metadátam a odpočúvaniu. ISIS úspešne využíva internet na šírenie svojej propagandy a grafických materiálov a tento magazín by mal byť iba ďalšou pomôckou v boji proti Západu.

(MK)