Veľká Británia čelí vlne kyberútokov, posilňuje kyberobranu

Británia je pod útokom ruských hackerov. Údajne sa snažia získať utajované vládne dokumenty i informácie od podnikateľov. Spojené kráľovstvo reagovalo vytvorením novej jednotky špecialistov.

Za posledné tri mesiace bolo na Spojené kráľovstvo cieľom 188 kyberútokov. Tvrdí to riaditeľ Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť Ciaran Martin. Ruská vláda podľa neho ďalej stupňuje útoky voči západným krajinám.

“V posledných rokoch došlo k zmene ruskej agresie v oblasti kyberpriestoru” povedal pre Sunday Times. “Časťou tejto zmeny je aj séria útokov na politické inštitúcie, politické strany, parlamentné organizácie. Všetko z toho je veľmi dobre zdokumentované našimi zahraničnými partnermi a zároveň aj všeobecne prijaté ako fakt”.

Mnohé z týchto útokov ohrozovali národnú bezpečnosť v oblasti politiky či diplomacie. Neboli však také veľké, ako bol útok na americký úrad pre personálne riadenie, počas ktorého páchatelia ukradli citlivé dáta o 25 miliónoch federálnych zamestnancoch. Martin si však myslí, že v budúcnosti môže takýto útok postihnúť aj Britániu.

Problémom je aj možné ovplyvňovanie volieb, k akému došlo v Spojených štátoch. Podľa Martina ho dokáže obmedziť najmä spolupráca s ostatnými krajinami. Ani tá však riziko úplne neodstráni.

Britská vláda pod vplyvom prebiehajúcich útokov oficiálne otvorila Národné kyberbezpečnostné centrum, ktoré patrí pod Vládnu komunikačnú centrálu (GCHQ). Táto jednotka expertov operuje od minulého roka a stihla už znefunkčniť desaťtisíce stránok, ktoré mohli ohrozovať užívateľov. Okrem bezpečnosti vlády sa zaoberá aj ochranou podnikateľskej sféry, ktorá tiež čelí pokusom o krádež citlivých údajov. Vybudovanie centra stálo 1,9 miliardy libier. V pláne je jeho rozšírenie o ďalších 100 zamestnancov z privátneho sektora.

O ruskom zasahovaní do záležitostí iných krajín sa hovorí opakovane. Taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni napríklad podozrieva Rusko z hackovania talianskych ambasád a konzulátov.  Holandská vláda sa zas rozhodla, že volebné lístky v nasledujúcich parlamentných voľbách sa budú počítať výlučne manuálne, práve z obavy, že by voľby mohli byť manipulované.

(FB)