Veľký čínsky firewall je opäť silnejší. Čína už blokuje aj WhatsApp

Populárny messenger WhatsApp, ktorý patrí pod spoločnosť Facebook, začala čínska vláda blokovať už v júli. Dnes je však blokovaný úplne. Pravdepodobne za to môže aj blížiaci sa zjazd vládnucej komunistickej strany.

Už v júli tohto roku začala Čína s čiastočným blokovaním populárneho messengeru. V tom čase prestali byť podľa New York Times prístupné niektoré funkcie messengeru ako napríklad možnosť posielať súbory, fotografie či videá, ale už vtedy niektorým užívateľom prestala fungovať aj základná funkcia tohto programu – posielanie textových správ s end-to-end šifrovaním.

Dnes už čínska vláda blokuje kompletne všetky služby WhatsAppu. Posilnila totiž svoj firewall o možnosť blokovať takzvaný The NoiseSocketProtocol, ktorý WhatsApp využíva. Pri posielaní videí a fotografií služba využívala protokol HTTPS/TSL.

Veľký čínsky firewall, známy ako hlavný nástroj komunistickej vlády na cenzúru internetu, je však možné obísť. Slúžia na to VPN (virtual private network) siete. Nevie sa, ako dlho zostane riešenie cez VPN dostupné, pretože čínska vláda si uvedomuje, že firewall možno pomerne ľahko obísť. Odhaduje sa, že v budúcnosti každý prevádzkovateľ služieb s VPN bude potrebovať na svoju činnosť licenciu priamo od vlády a zároveň bude musieť blokovať nevyhovujúce služby. Medzi ne patria napríklad všetky služby od spoločnosti Google, Twitter, Tumblr, Dropbox či ďalší produkt od spoločnosti Facebook – Instagram.

Podľa experta Lokmana Thuiho z University of Hong Kong však WhatsApp bude v Číne s najväčšou pravdepodobnosťou fungovať aj ďalej. Dôjde však k obrovskému spomaleniu a tým bude služba prakticky nepoužiteľná. Takýto druh cenzúry nakoiec aj tak prinúti ľudí, aby sa presunuli k lepšie fungujúcej alternatíve. Jednou z nich je aplikácia WeChat, ktorá však s najväčšou pravdepodobnosťou podlieha kontrole od čínskej vlády. “Nikto si nevyberie cestu, po ktorej môže ísť len jednu míľu za hodinu, aj keď technicky nie je zablokovaná”, povedal Tsui pre New York Times.

Zablokovanie WhatsAppu prichádza v čase, keď sa Peking pripravuje na zjazd Komunistickej strany, ktorý sa začína 18. októbra. Zrazy komunistickej strany sa konajú raz za päť rokov a strana si počas nich de facto vyberá svojho lídra na ďalších päť rokov. Očakáva sa, že stretnutie v nasledujúcom mesiaci znovu potvrdí mandát súčasného prezidenta a generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny Si Ťin-pchinga.

Facebook sa podľa The New York Times k zablokovaniu svojich služieb a produktov v Číne odmietol vyjadriť.

(FB)