WannaCry na deň zastavil výrobu v automobilke Honda

Nebezpečný program sa prvýkrát objavil pred piatimi týždňami. Odvtedy sa jeho šírenie výrazne spomalilo, no ešte stále dokáže spôsobovať škody.

Najrozsiahlejši ransomvér v histórii, ktorý napadol aj nemocnicu v Nitre, opäť útočil. Tentoraz sa jeho obeťou stala automobilka Honda Motor, ktorá v pondelok 19. júna prerušila prevádzku v jednej zo svojich domácich tovární v Japonsku.

Výrobu museli prerušiť v továrni Sayama severovýchodne od Tokia po tom, ako firma zistila, že jej siete boli infikované. Firemní experti objavili chybu už v nedeľu.

Ďalšie prevádzky známej automobilky neboli útokom ohrozené a ich prevádzka bežala bez obmedzení. Výroba sa v napadnutej továrni naplno rozbehla v utorok.

WannaCry sa preslávil minulý mesiac keď úspešne zaútočil na vyše 200-tisíc zariadení vo viac ako sto krajinách po celom svete. Medzi obeťami boli aj automobilky ako Renault či Nissan Motor. Aj keď sa jeho šírenie odvtedy výrazne spomalilo, experti varujú pred možným príchodom novej verzie   

V prípade Hondy je nejasné, ako sa vírus mohol ocitnúť v sieti tejto automobilky aj päť týždňov od jeho objavenia.

Pierluigi Paganini z Európskej agentúry pre bezpečnosť sietí a informácií sa domnieva, že za nákazu môže zlyhanie v manažmente aktualizácií. Honda pravdepodobne ešte svoje systémy neaktualizovala o kriticky dôležitú záplatu, ktorú Microsoft vydal ešte v marci.

(PP)