Web NATO napadnutý – ohlas krízy na Ukrajine

Každý ďalší nový konflikt dokazuje, že spory sa už nevedú len klasicky konvenčne, prípadne diplomaticky, ale svoje miesto si nachádza aj vojna v cyber priestore. Ukrajina je toho dôkazom – napadnutie vybraných webov, či snaha o napádanie elektronickej infraštruktúry sa objavovali od začiatku krízy. Útoky pritom boli vedené najmä z ruskej strany. Minimálne sa viac medializovali.

Neboli to však len útoky z Ruska a nielen namierené voči Ukrajine. Cez víkend boli zverejnené správy, že bola napadnutá web-stránka NATO a niektoré ďalšie súvisiace. Medzi nimi aj webový stránka estónskeho Centra výnimočnosti, ktoré je zamerané na problematiku kybernetickej obrany. Útok bol reakciou na vyhlásenie Generálneho tajomníka NATO o tom, že NATO nebude akceptovať výsledky referenda na Kryme a v prípade, že sa uskutoční, bude ho považovať za nelegálne a nelegitímne. Incident bol oficiálne potvrdený aj hovorkyňou NATO. K znefunkčneniu hlavnej stránky NATO došlo na jeden deň, aj to počas víkendu.

K útoku sa prihlásila hackerská skupina pod názvom Cyber Berkut. Berkut je odkazom na špeciálne ukrajinské sily, ktoré boli využívané Janukovyčom proti pritvládnym protestujúcim na uliciach. Útok vykonali ako protest proti vmiešavaniu NATO do záležitosti Ukrajiny. Rovnaká skupina mala byť autorom útokov na viaceré webové stránky na Ukrajine od vypuknutia krízy na Kryme. Všetko nasvedčuje tomu, že sa jedná o skupinu ukrajinských (pro-rusky orientovaných) alebo ruských hackerov.  

Útok sa dotkol verejnej siete NATO, ktorá nie je prepojená so sieťami, ktoré môžu obsahovať utajované skutočnosti. Útok mal rovnako dopad aj na neutajovanú emailovú komunikáciu NATO. Jedná sa o prvý väčší  útok na významnejší „západný“cieľ od vypuknutia krízy.

Jednalo sa o DDoS (distributed denial of service) – vygenerovanie veľkého počtu požiadaviek na danú službu z viacerých miest, ktoré majú za následok spomalenie, alebo úplne znefunkčnenie služby.

Cieľom útoku nebolo preniknúť do NATO sietí (najmä nie tých verejných), skôr demonštrovať protest proti politike NATO a jeho angažovanosti v súčasnej kríze.

Zdroj: denná tlač