WhatsApp prechádza na End-to-End šifrovanie

Aplikácia s vyše jednou miliardou užívateľov, sa stáva lídrom v ochrane súkromia.

Spoluzakladatelia spoločnosti WhatsApp Brian Acton a Jan Kouma v utorok ohlásili prechod na novú formu šifrovania známu pod názvom end-to-end. Správy už nebudú naďalej šifrované medzi používateľom a serverom, ale priamo medzi užívateľmi.

Odteraz každý telefonát, správa, fotka, video, súbor či hlasový záznam, ktorý pošlete cez WhatsApp, bude spracovaný end-to-end šifrovaním, a platí to aj pre skupinové čety. Majitelia najnovšej verzie WhatsAppu sa tak môžu tešiť z ochrany, ktorú im donedávna ponúkali len špecializované softvéry, ako je napríklad Signal od neziskovej organizácie Open Whisper Systems, o ktorom sme pre vás už písali.

Sú to práve vývojári z Open Whisper Systems, ktorým komunikačný gigant vďačí za nový protokol. Spoluprácu oznámili v novembri 2014 a odvtedy vývojári postupne pracovali na zavedení nových bezpečnostných opatrení. Zakladateľ neziskovej organizácie Moxie Marlinspike ubezpečuje, že verzia šifrovania, ktorú WhatsApp používa, nemá žiadne zadné dvierka. To znamená, že k správam nebude mať prístup nikto iný okrem užívateľov samotných, ani WhatsApp.

Aby pomohli rozšíriť povedomie o šifrovaní, WhatsApp bude svojich užívateľov informovať o stave šifrovania správ, ktoré si budú vymieňať so svojimi kontaktmi. Užívateľom navyše oznámi, či tí, s ktorými komunikujú, používajú najnovšiu verziu aplikácie, ktorý obsahuje novú šifrovaciu technológiu.

„Myšlienka je jednoduchá: ak pošlete správu, jediná osoba, ktorá si ju môže prečítať, je osoba alebo skupina, ktorej ste správu poslali. Nikto nemôže nahliadnuť do vašej komunikácie. Žiadni kyberkriminálnici. Žiadni hackeri. Žiadni represívny režim. A ani my.“ Píšu na svojom blogu Acton a Kouma. No navzdory všetkým opatreniam bude i naďalej možné zistiť, s kým si píšete.

WhatsApp pre svoje postoje k ochrane súkromia užívateľov čelil v minulosti celému radu problémov. Prvého marca napríklad brazílska polícia zatkla viceprezidenta Facebooku pre Latinskú Ameriku, keď navzdory súdnemu príkazu spoločnosť odmietla poskytnúť úradom správy svojich užívateľov. Dá sa predpokladať, že do budúcna bude spoločnosť musieť čeliť  tlaku, aby svoje nové zabezpečenie uvoľnila.

(PP)