WikiLeaks sa po Spojených štátoch vrhli na Francúzsko

Francúzi si budú v apríli voliť prezidenta. Začínajú sa objavovať prvé uniknuté dokumenty.

WikiLeaks sa najnovšie upriamili na francúzske prezidentské voľby. Kontroverzná organizácia zverejnila na Twitteri linky k tisíckam dokumentov a emailov. Presne 1138 sa týka krajne pravicovej kandidátky Marine Le Penovej a 3360 republikánskeho kandidáta Francoisa Fillona. Objavili sa aj tweety o nezávislom kandidátovi Emmanuelovi Macronovi.

Dokumenty však nie sú nové. Na WikiLeaks boli už dlhšie, ale zverejnenie na Twitteri načasovali až k nadchádzajúcim voľbám. Voľby prezidenta sa uskutočnia 23. apríla a 7. mája tohto roku. WikiLeaks sa údajne zamerali na všetkých piatich kandidátov. Okrem Le Penovej, Macrona a Fillona aj na kanditáta Socialistickej strany Benoita Hamona a ľavicového Jean-Luc Mélenchona, ale o posledných dvoch zatiaľ neinformuje.

Zverejnenie nových informácií môže byť obzvlášť nepríjemné pre Fillona, ktorého popularita padá po tom, ako ho obvinili, že svojej manželke zaplatil takmer milión eur  z verejných zdrojov, bez akéhokoľvek dôkazu, že by ich naozaj odpracovala.

Finančnému škandálu sa nevyhla ani Le Penová. Líderka Národného frontu zaplatila v rokoch 2011 a 2012 zamestnancom strany 300-tisíc eur z peňazí určených na legislatívne účely. Sumu odmietla vrátiť.

Webová stránka sa zamerala aj na Macrona. Jeho meno sa objavilo v odcudzenom dokumente Hillary Clintonovej z roku 2012. V správe pre vtedajšiu americkú ministerku zahraničia sa píše len to, že pracuje ako “bankár pre fúzie a akvizície v banke Rotschild v Paríži” a “mohol by sa stať popredným úradníkom na ministerstve financií”.

Nie je to prvýkrát, keď WikiLeaks zasiahli do dôležitých volieb. Minulý rok zverejnili emaily Demokratickej strany USA a z kampane Hillary Clintonovej.

Hoci zverejnené materiály môžu ublížiť politikom a narušiť voľby, aj keď nedokazujú nič nelegálne, zakladateľ WikiLeaks Julian Assange kritiku odmietol. „Právo prijať a poskytnúť ozajstné informácie je hlavným princípom WikiLeaks. Naša organizácia bráni občianske právo byť informovaný,“ tvrdí.

(MR)