Yahoo! priznalo najväčší únik dát v dejinách. Hackeri ukradli údaje o miliarde účtov

Yahoo! je na predaj. Séria vážnych zlyhaní však bude mať vplyv na cenu. Spoločnosť za útokmi vidí cudzí štát.

Firma Yahoo sa opäť topí v problémoch. Len pred niekoľkými mesiacmi priznala, že jej v roku 2014 ukradli vyše 500 miliónov údajov o užívateľských účtoch a v októbri, že na príkaz vlády sledovala vlastných zákazníkov. No a túto stredu informovala, že už v auguste 2013 došlo k ešte väčšiemu útoku. Páchatelia sa vtedy dostali k údajom z miliardy účtov.

Spoločnosť na svojich stránkach tvrdí, že útoky z rokov 2013 a 2014 súvisia, a je za nimi „štátom podporovaný aktér“.

Hackeri zneužili takzvané forged cookies – teda pozostatky kódu, ktorý zostáva v dočasnej pamäti internetového prehliadača. Užívatelia sa vďaka nim nemusia do účtu prihlasovať pri každej návšteve stránky. Práve tieto cookies mohli umožniť narušiteľovi prístup k užívateľským účtom. V edúci bezpečnosti firmy Yahoo! Bob Lord tvrdí, že narušenie môže súvisieť s krádežou unikátneho kódu spoločnosti.

Firma priznáva, že ukradnuté dáta môžu obsahovať mená, emailové adresy, telefónne čísla, dátumy narodenia a čiastočne aj heslá či odpovede na bezpečnostné otázky, ktoré slúžia na získanie prístupu k účtu v prípade, že používateľ zabudol heslo.

Yahoo! tvrdí, že údaje z platobných kariet neboli uložené v napadnutom systéme a hackeri by k nim nemali mať prístup. Spoločnosť zároveň všetkých používateľov upozornila na to, aby si zmenili heslo. Dôležité je, že Yahoo! neponúka iba emailové služby a spravodajstvo. Vlastní aj populárnu blogerskú stránku Tumblr či službu na zdieľanie fotografií Flickr.

V súčasnosti sa hovorí o tom, že spoločnosť má za 4,8 miliardy dolárov kúpiť telekomunikačný gigant Verizon. Tento obchod sa však po priznaní úniku zo septembra a spolupráci s NSA komplikuje. Podľa právnika z Verizonu budú mať tieto problémy vplyv na konečnú cenu.

(FB)