Informačne nabitý seminár o bezpečnosti v online svete ponúkol praktické tipy, pozrite si záznam

Informačne nabitý seminár o bezpečnosti v online svete ponúkol praktické tipy, pozrite si záznam

V stredu 10. februára sa konal online seminár Qubit Academy na tému „Bezpečnosť informácii v online svete“ pod vedením lektorov Pavla Dovičoviča a Borisa Mutinu, skúsených odborníkov na kybernetickú a informačnú bezpečnosť. Medzi niekoľkými desiatkami účastníkov bol aj CyberSec.sk. 

N seminári sa preberali nielen základné informácie o nástrahách internetu, ale lektori ponúkli účastníkom aj praktické tipy a návody ako sa brániť voči neželaným správam, smskám či telefonátom, ako si dať pozor na phishing v e-mailoch alebo aký antivírusový program používať.

Veľmi podnetná bola aj diskusia, počas ktorej sa účastníci pýtali lektorov otázky k preberaným témam, prípadne sa podelili o skúsenosti s praktikami falošných profilov, vydieračských e-mailov či pochybných obrázkov a odkazov. Účastníci sa zaujímali aj o dvojfaktorovú autentifikáciu a bezpečnejšie alternatívy sociálnych sietí.

Účastníkov najviac zaujala oblasť bezpečnej e-mailovej komunikácie a všeobecné rady, ako sa chovať v online svete.

    1. Sledujte, s kým komunikujete na internete. Niektorí ľudia možno nie sú tým kým sa zdajú byť. 
    2. Súkromie je iba ilúzia. Aj osobné informácie na sociálnych sieťach môže ktokoľvek ľahko získať. 
    3. Neotvárajte žiadne odkazy v e-mailoch alebo chatovacích miestnostiach, ktoré vyzerajú podozrivo alebo neznámo. 
    4. Nikdy neotvárajte „čudné“ súbory, ktoré si váš počítač mohol stiahnuť z e-mailu alebo z webovej stránky.
    5. Nedávajte svoju e-mailovú adresu stránkam, ktorým nedôverujete. 
    6. Neuverejňujte svoju e-mailovú adresu na verejných online miestach, ako sú diskusné fóra, sociálne siete alebo vaše osobné webové stránky. 
    7. Uchovajte svoj osobný e-mail v súkromí, s výnimkou vašich blízkych. 
    8. Pri nakupovaní na webe alebo pri registrácii novej služby použite alternatívnu e-mailovú adresu. 

Celkovo sa online prenosu zúčastnilo viac než osemdesiat poslucháčov z radov širokej verejnosti – profesionálni používatelia, stredoškolskí i vysokoškolskí pedagógovia, študenti VŠ a SŠ, začínajúci podnikatelia i podnikatelia v rámci malých a stredných firiem.

CyberSec.sk poskytol svojim priaznivcom možnosť bezplatnej účasti na seminári. Medzi ďalšími, dokopy pätnástimi partnermi boli NEXTECH, Aj Ty v IT, Excello, Združenie mladých podnikateľov Slovenska či Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela.

Prieskum z účasti na seminári ukázal, že o témy bezpečnosti v online priestore je aj u širokej verejnosti veľký záujem a ľudia si čoraz viac uvedomujú potrebu budovania povedomia v tejto oblasti. Zástupcovia spoločností a profesionáli majú zase záujem o špecifikáciu odborných oblastí bezpečnosti.

Nahrávka zo seminára je dostupná zdarma na webovom sídle Qubit Academy.


Qubit Academy môžete sledovať na sociálnych sieťach FacebookLinkedin alebo sa prihláste na odber newslettra a budete informovaní o ďalších podujatiach, workshopoch či školeniach.