Národné centrum kybernetickej bezpečnosti obdržalo ďalšie uznanie kvality

Ako jediná slovenská CSIRT jednotka sa môže pýšiť dvoma prestížnymi medzinárodnými statusmi.
Národné centrum kybernetickej bezpečnosti obdržalo ďalšie uznanie kvality

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT patrí od minulého týždňa medzi certifikovaných členov organizácie Trusted Introducer, ktorá združuje CSIRT tímy z celého sveta. Slovenská jednotka úspešne splnila prísne podmienky certifikácie, ktoré sa riadia medzinárodne uznávaným systémom merania vyspelosti SIM3.

Predpokladom pre začatie tohto procesu bola okrem požadovanej dĺžky členstva aj pravidelná účasť na bezpečnostných konferenciách a preukázateľný prínos pre komunitu CSIRT tímov.

SK-CERT musel následne absolvovať celodenný workshop s audítorom, ktorý posúdil jeho vyspelosť a kvalitu po organizačnej, personálnej, technickej a procesnej stránke.

Výsledkom je ocenenie, ktoré spolu so statusom „Advanced“ od Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť sietí a informácií obdržalo ako jediné spomedzi slovenských CSIRT tímov.

„Získanie statusu ‚Certified‘ v organizácii Trusted Introducer je pre nás ďalším míľnikom k dosahovaniu najvyššej kvality poskytovania našich služieb. Na svete je len málo pracovísk s touto certifikáciou. Spolu s ‚Advanced‘ statusom, ktorý nám bol udelený organizáciou ENISA, je Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT momentálne najvyspelejším pracoviskom na Slovensku. To však neznamená, že poľavíme v napredovaní a budovaní nových kvalitných a efektívnych služieb pre našu konštituenciu.“ uviedol Rastislav Janota, riaditeľ SK-CERT.

(VK)