NBÚ a NASES majú nových riaditeľov

NBÚ a NASES majú nových riaditeľov

Jeden už stihol predstaviť svoju víziu.

Výberová komisia v pondelok 20. mája schválila za staronového generálneho riaditeľa Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) Petra Ďuricu. Ten zastával post dočasného generálneho riaditeľa od novembra minulého roku, kedy nahradil odvolaného Lukáša Sojku.

Peter Ďurica je expertom v oblasti financií, informačných technológií a projektového riadenia s viac ako 24-ročnou praxou.

„Som rád, že môžem pokračovať vo funkcii generálneho riaditeľa NASES a v realizácii ďalších krokov na zefektívnenie a skvalitnenie činností agentúry. Mojou výhodou je, že dobre poznám aktuálny stav, rezervy ako aj potenciál organizácie. Som presvedčený, že mám výborné predpoklady aj dostatočné znalosti a skúsenosti aby som dobre riadil agentúru a zabezpečil jej úspešnú transformáciu,“ uviedol Ďurica.

Za odvolaním Sojku stál vtedajší zriaďovateľ Úrad vlády SR, ktorý to odôvodnil potrebou „zdynamizovania aktivít a činností v kľúčových projektoch agentúry. Spolu so Sojkom v novembri 2018 odišlo viacero vedúcich manažérov.

Ďurica v súčasnosti pracuje na procese transformácie štátneho IT. V prvej fáze prešla NASES od 1. januára 2019 pod Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). ÚPVII zodpovedá za štandardy a zabezpečuje politické, legislatívne, metodické, koordinačné a dozorné aspekty štátneho IT.

V druhej fáze prejde agentúra modernizáciou na kľúčový subjekt digitalizácie Slovenska.

,,Víziou NASES je byť kontinuálne stabilným, dôveryhodným a efektívnym poskytovateľom služieb a vedieť pružne reagovať na legislatívne zmeny, nové požiadavky e-Governmentu a potreby zákazníkov. Dosahovanie cieľa sa nám podarí vďaka modernému technologickému vybaveniu s kvalifikovaným a technicky zdatným personálom, prostredníctvom vysokej úrovne bezpečnosti a kvality prevádzkových činností a v neposlednom rade zlepšovaním prístupu k zákazníkom a zvyšovaním angažovanosti zamestnancov,“ priblížil svoje plány Ďurica.

„Neznámy“ riaditeľ NBÚ

V utorok parlament zvolil za nového riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. Návrh vlády podporilo 125 poslancov v tajnom hlasovaní.

„Ide o veľmi profesionálnu nomináciu, ktorá nemá nič spoločné so žiadnou politickou stranou ani so žiadnymi politickými nomináciami,” povedal premiér Peter Pellegrini minulý týždeň.

Na svojom Facebooku vyjadrila spokojnosť s výsledkom aj ministerka vnútra Denisa Saková.

„Teší ma najmä široká zhoda na jeho osobe, keďže za jeho zvolenie hlasovalo až 125 poslancov. Ako som povedala novinárom po predložení návrhu v parlamente, ide o profesionála, ktorý na úrade pôsobil už v minulosti. Vo funkcii mu želám veľa šťastia.“

Opačný názor má opozičný poslanec Gábor Grendel, ktorý by uvítal nový systém hlasovania. Počas rozpravy sa pýtal poslancov: „Keby ste ho stretli na chodbe Národnej rady, vedeli by ste, že je to ten, o ktorom budeme hlasovať, aby sa na sedem rokov stal riaditeľom Národného bezpečnostného úradu? Ja som ho do pondelka takisto nepoznal a takisto by som nevedel, ako pán Konečný vyzerá a bolo mi to aj blbé.“

Roman Konečný pôsobil v NBÚ od decembra 2012 ako námestník riaditeľa Jozefa Magalu, ktorému po siedmych rokoch končí mandát. Na pozícii ho vystrieda 1. júna 2019.

Novozvolený riaditeľ v minulosti pôsobil v Slovenskej informačnej službe a v roku 2004 získal titul JUDr. na Akadémii policajného zboru v Bratislave v odbore bezpečnostná služba. Je tiež členom Asociácie kybernetickej bezpečnosti, stavovského občianskeho združenia, ktoré združuje profesionálov pôsobiacich v oblasti informačnej bezpečnosti, kybernetickej bezpečnosti alebo ochrany informácií s cieľom napomáhať zvyšovaniu vyspelosti procesov informačnej a kybernetickej bezpečnosti, ako aj zvyšovaniu spôsobilostí osôb a organizácií v uvedenej oblasti. Práve Konečný sa podľa expertov zaslúžil o užšiu spoluprácu NBÚ s odbornou verejnosťou.

(VK)