Pellegrini vyzval, aby sa v prípade Huawei nekonalo unáhlene

Pellegrini vyzval, aby sa v prípade Huawei nekonalo unáhlene

Kým Slovensko nebude mať dôkazy, proti čínskej firme nezasiahne.

Premiér Peter Pellegrini oznámil, že slovenské silové zložky nemajú oficiálne informácie s konkrétnymi dôkazmi, že zariadenia spoločnosti Huawei predstavujú konkrétne bezpečnostné riziko.

Povedal to po stredajšom rokovaní vlády. Zároveň pripomenul, že nielen na Slovensku, ale aj v Európe a vo svete väčšina telekomunikačných operátorov používa zariadenia od tejto spoločnosti.

„Musíme si dať veľký pozor, aby sme sa nedali vtiahnuť ako politici, predstavitelia štátov, do nejakej obchodnej vojny, pretože, samozrejme, vnímame, že na tomto trhu sú niekoľkí hráči, niektorí začínajú mať prevahu oproti tým druhým,“ uviedol s tým, že je potrebné vždy zvažovať, čo je reálne bezpečnostné riziko a čo môže „zaváňať“ snahou o vyvolanie obchodných vojen a snahou zmeniť pomery na trhu.

Pozícia Slovenskej republiky bude preto podľa premiéra spočívať v tom, že kým nebudú konkrétne informácie a dôkazy o tom, že spoločnosť pre nás predstavuje bezpečnostné riziko, nemali by sme konať unáhlene. Rovnaký postoj zaujme Slovensko aj v prípade, že sa otázka bude rozoberať v rámci Európskej únie.

„Ak chceme prijať jednotné stanovisko na úrovni EÚ a postupovať spoločne, mali by sme mať na stole konkrétne dôkazy, na základe ktorých by sme mali ako EÚ aj spoločne konať,” skonštatoval. Vzápätí dodal, že dohady alebo vyjadrenia „nejakého zámorského politika“ nestačia na to, aby sa prijímali nejaké zásadné postoje.

Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka zatiaľ nevznikla žiadna formálna iniciatíva, aby sa tejto téme venovali členské štáty na úrovni EÚ.

Pellegrini na tlačovej besede upozornil, že predstavitelia štátu využívajú na komunikáciu aj zariadenia „z iného kontinentu“, pri ktorých sa tiež nedá zaručiť, že sa v nich nenachádzajú zadné vrátka alebo iné možnosti, cez ktoré môžu unikať informácie.

„Preto, ak chceme hovoriť celkovo o kybernetickej bezpečnosti, tak by sme mali hovoriť o všetkých zariadeniach, pretože Slovensko si nevyrába ani jedno z nich.“

Na nedostatok dôkazov upozorňoval aj Arne Schoenbohm, prezident nemeckého Spolkového úradu pre bezpečnosť informačnej techniky (BSI). Podľa neho nemá úrad žiadne dôkazy o tom, že by firma spolupracovala s Pekingom na špionáži. Špecialisti z BSI naviac analyzovali zariadenia a komponenty značky Huawei z celého sveta a navštívili aj novootvorené laboratórium firmy v Bonne, kde úrad sídli.

Spoločnosť Huawei sa dostala pod drobnohľad krajín Západu kvôli podozreniu zo spolupráce s čínskou vládou. Spojené štáty už v minulom roku celoplošne zakázali používanie produktov značiek Huawei a ZTE všetkým vládnym inštitúciám a ich dodávateľom. Podobný postoj neskôr zaujala aj Austrália, Nový Zéland či Česko.

Len pred pár dňami americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo firmu a jej finančnú riaditeľku Meng Wan-čou z 23 trestných činov. Mimo iné sa spoločnosť mala dopustiť bankových podvodov, prania špinavých peňazí, krádeže technológií a porušovania sankcií voči Iránu.

(VK)