Slovenskí vojaci trénovali schopnosť reagovať na kyberhrozby

Cieľom kybernetického cvičenia „Cyber Coalition 2015“ bolo precvičenie postupov a rýchlej koordinácie medzi jednotlivými štátmi a preskúšanie ich schopnosti zvládnuť rad nasimulovaných scenárov.

Približne 600 kybernetických expertov z celej Aliancie a partnerských štátov NATO  sa od 16. do 20. novembra zúčastnilo kybernetického cvičenia, ktoré sa konalo v estónskom Tartu a ďalších členských krajinách. Počas cvičenia účastníci reagujú v riadenom virtuálnom prostredí na simulované deje, ktoré zahŕňajú aj špecifické hrozby ako mobilný malvér, spyvér alebo hackovanie špecifických sietí. V Estónsku sa uskutočnilo už tretíkrát.

Cvičenie síce z Estónska riadilo Talinské centrum výnimočnosti pre oblasť kybernetickej bezpečnosti , ale podieľali sa na ňom aj experti z desiatok iných miest. Zástupcovia Rakúska, Írska, Fínska, Švédska, Gruzínska, Japonska a Jordánska sa ako pozorovatelia alebo ako priami aktéri zúčastnili na Cyber Coalition prvýkrát. Ako pozorovateľov na cvičenie pozvali aj zamestnancov kybernetickej obrany Európskej únie a zástupcov akademickej obce a priemyslu. Ako informovalo Ministerstvo obrany, Slovenskú republiku na cvičení reprezentovali vojenskí IT odborníci zo základní stacionárnych komunikačných a informačných systémov v Trenčíne a mobilných komunikačných informačných systémov v Ružomberku.

Mnohonárodnostné kybernetické cvičenia sa uskutočňujú niekoľkokrát ročne na precvičenie zabezpečenia bojových a bezpečnostných operácií v rámci komplexného prístupu NATO k riešeniu hybridných typov ohrození.

(AS)